Ești Sănătos

Strugurii – aliment foarte bogat în minerale

s604x0 struguri 1

Toamna se apropie cu paşi repezi, iar primele fructe-vedetă sunt deja pe tarabe. Vorbim despre struguri, de care mulţi se feresc, ştiind faptul ca sunt cam plini de calorii. Totuşi, un ciorchine de dimensiuni medii sau un pahar de suc proaspăt de struguri sunt alegeri extrem de benefice pentru sănătate.

Aceasta datorită resveratrolului, care se găseşte din belşug în sortimentele de culoare roşie.

Conținutul biochimic al strugurilor explică acțiunile energizante și nutritive date de cantitățile ridicate de zaharuri (17-22 %) ușor asimilabile, acizi organici (tartric, malic, succinic), alături de acidul elagic, cu bune efecte anticancerigene.

Un rol deosebit îl prezintă conținutul ridicat în substanțe minerale (fier, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, bor), cu efect puternic mineralizant. Potasiul are rol depurativ, de curățire a sângelui de toxine, iar borul este benefic la femeile aflate după menopauză, pentru a preveni apariția osteoporozei.

Pe ansamblu, valoarea energetică a strugurilor este foarte ridicată și total resorbită în organism (720-980 calorii la 1 kg boabe), ceea ce echivalează cu valoarea nutritivă a 300 g pâine, 500-700 g carne de vită, 1,2 l lapte, 1,2 kg cartofi, 2 kg mere și 3,5 kg tomate.

Proprietățile terapeutice ale strugurilor sunt foarte diversificate, cu mare eficacitate în tratarea multor afecțiuni maladive: digestive, decongestive-hepatic, antitoxice, laxative, coleretice, colagoge, antiputride, tonic-aperitive; astringente, diuretice, depurative; anticanceroase; hipotensive, reglatoare a circulației sanguine, tonice venoase și capilare.

În afecțiunile aparatului digestiv au foarte multe efecte vindecătoare, ceea ce permite a consideră strugurii că un panaceu general al stomacului, cu următoarele acțiuni: stimularea funcțiilor stomacului în cazul digestiei lente și a atoniei gastrointestinale;

Are rol în unele boli ale ficatului și colecistului, litiază biliara, ciroză, ascită, hepatită, enterite, dizenterie, congestia ficatului și a splinei, intensificarea secreției bilei din colecist spre duoden, gastrite, constipații cronice, intoxicații cu mercur sau plumb;

Neutralizează excesului de acizi din stomac; eliminarea materiilor reziduale din colon prin consumul strugurilor cu pielița; reducerea colesterolului, obezitate, hemoroizi.

La copii, la vârstnici și la bolnavi în convalescență strugurii sunt recomandați în cazuri de anemie, rahitism, avitaminoze, demineralizare. Strugurii albi sunt stimulatori ai funcțiilor digestive, iar strugurii negri sunt benefici în tonifierea organismului anemiat și în combaterea diareei.

Îmbătrânirea pielii? Nu şi dacă mănânci struguri! Când vine vorba de îngrijirile antirid, strugurii sunt bine poziţionaţi în ierarhia ingredientelor. Seminţele lor sunt foarte eficace împotriva îmbătrânirii şi luptă împotriva radicalilor liberi, fiid foarte folosiţi în lumea cosmeticelor.

În plus, vitamina PP, prezentă în struguri, este excelentă pentru ten şi pentru prelungirea bronzului.

Sucul proaspăt de struguri este o excelentă soluţie demachiantă şi de reîntinerire a pielii. Are un efect vitaminizant, uşor răcoritor şi calmant. Este recomandat atât pentru tenul normal, cât şi pentru cel gras şi cel iritat.

De asemenea, cojile care rămân de la stoarcerea strugurilor reprezintă, din punct de vedere medicinal, cea mai activă parte a strugurilor. Aici, în coajă, se găsesc taninurile, substanţe cu efecte astringent, cicatrizante şi antiseptic asupra pielii. Acestea se aplică direct pe faţă şi se lasă timp de 20-30 de minute. Constituie un remediu redutabil pentru tratarea tenuluicu pori mari şi a dermatozelor uşoare.