Ești Sănătos

Beneficiile laptelui asupra organismului

Cercetătorii susțin că este nevoie de studii suplimentare pentru a putea recomanda schimbări în ceea ce privește alimentația populației, însă se tem că efectele unui nivel sporit de lactoză și galactoză sunt periculoase, ducând până la un risc crescut de deces prematur.

Aceste forme de zahăr încurajează stresul oxidativ și sporesc inflamația cronică în organism-ambele fiind declanșatori importanți ai unor boli cronice.

Cercetarea a fost realizată la departamentul de științe chirurgicale de la Uppsala University din Suedia. Profesorul Karl Michaelsson, cel care a condus acest studiu, dezvăluie: „Rezultatele noastre pun la îndoială validitatea recomandărilor de a consumă lapte pentru a preveni fracturile cauzate de fragilitatea oaselor.

Rezultatele ar trebui, totuși, să fie interpretate cu precauție, dat fiind caracterul observațional al studiului nostru. Concluziile au nevoie de confirmare înainte de a fi folosite pentru a schimbă recomandările alimentare.”

Profesorul Mary Schooling, de la New York City University, spune că aceste noi informații ridica semne majore de întrebare cu privire la posibilele efecte negative ale consumului de lapte. „Din moment ce consumul de lapte poate spori la nivel global cu dezvoltarea economică și creșterea consumului de alimente de origine animală, legătură dintre lapte și mortalitate trebuie neapărat lămurită cât mai curând.”

O dietă bogată în lactate este recomandată frecvent pentru a reduce riscul de fracturi cauzate de osteoporoză, însă cercetările anterioare cu privire la importantă laptelui în alimentație și cele referitoare la influența acestuia în cazul raței crescute a mortalității oferă rezultate contradictorii.

Echipa de specialiști suedezi și-a propus să analizeze dacă aportul sporit de lactate încurajează procesul de stres oxidativ, care, la rândul sau, influențează rată mortalității și riscul de fracturi. Cercetarea, publicată în BMJ, a analizat dietă și stilul de viață a două grupuri de femei și bărbați, pe parcursul a mai mulți ani.

La femei, studiul nu a confirmat reducerea riscului de fracturi în urmă unui consum sporit de lapte. Însă acelea care au băut mai mult de 3 pahare de lapte pe zi aveau un risc sporit de deces decât cele care au băut mai puțin de un pahar pe zi.

Și la bărbați s-a înregistrat un risc sporit de deces în urmă consum crescut de lapte, însă nu la fel de pronunțat că în cazul femeilor. O analiză suplimentară a scos la iveală o legătură între aportul de lactate și biomarkeri ai stresului oxidativ și inflamației.

Cu toate acestea, un consum sporit de produse fermentate din lapte, precum iaurtul, a fost asociat cu o rată mai mică a mortalității și fracturilor în cazul femeilor.

Cercetătorii au ținut, însă, să sublinieze că studiul arată doar o asociere și nu poate dovedi ideea de cauza și efect. Profesorul Susan Lanham-New, consultant pentru Național Osteoporosis Society, a declarat:

„Laptele și produsele lactate aduc 50-60% din aportul necesar de calciu. Indivizii ar trebui totuși încurajați să aibă o dietă echilibrată, în care laptele și produsele lactate sunt un element important.”

Conform studiilor, laptele conține nouă nutrienti esentiali de pe urma cărora sănătatea oamenilor are de câștigat:
– Calciu: contribuie la dezvoltarea oaselor, dinților și la menținerea în limite normale a valorilor densității osoase; Proteine: reprezintă o sursă de energie și ajută la repararea țesutului muscular; Potasiu: păstrează tensiunea arteriale în limitele normale; Fosfor: ajută la întărirea oaselor și la generarea energiei;

– Vitamina D: favorizează menținerea sănătății oaselor; Vitamina B12: cu rol important în formarea globulelor roșii și menținerea sănătății țesutului nervos; Vitmania A: susține sistemul imunitar, sănătatea ochilor și a pielii; Riboflavine: transformă alimentele în energie;

– Niacina: metabolizează zaharurile în acizi grași.