Ești Sănătos

Beneficiile cafelei decofeinizate

cafea decofeinizata lucruri nestiute 759x450

Indiferent de frecvenţa de consumare a cafelei decofeinizate, iată câteva amănunte interesante pe care trebuie să le afli despre această băutură tot mai populară astăzi:

Cafeaua decofeinizată conţine totuşi cofeină, doar că în cantităţi reziduale
Conform reglementărilor actuale, o cafea este considerată a fi decofeinizată dacă i s-a înlăturat 97% din cantitatea de cofeină pe care o conţine în mod obişnuit. Aşadar, consumarea mai multor căni de cafea decofeinizată pe zi poate introduce în corp cantităţi cumulate de cofeină.

Dacă intenţionezi să renunţi la cafea din considerente medicale, este important să ţii cont de acest aspect.

Concentraţia de cofeină diferă în funcţie de soiurile de cafea folosite
Chiar dacă din cafea se elimină cea mai mare parte a cofeinei conţinute, trebuie ţinut cont nu numai de cantitatea de cofeină, ci şi de concentraţia acesteia. Unele soiuri de boabe de cafea sunt mai bogate în cofeină decât altele, ceea ce poate influenţa eficienţa procesului de decofeinizare.

Dacă, potrivit cercetărilor în domeniu, o cafea normală conţine în medie 100 de miligrame de cofeină, unele sortimente de cafea decofeinizată conţin chiar şi peste 20 de miligrame de cafea!

Există mai multe metode de decofeinizare, fiecare producând rezultate diferite
Există mai multe metode de eliminare a cofeinei din cafea. Cele mai eficiente sunt cele de filtrare cu apă elveţiană (Swiss Water) sau cu dioxid de carbon. Ambele procedee sunt certificate organic şi nu folosesc agenţi chimici.

Bineînţeles, aceste metode nu existau în urmă cu câteva zeci de ani, iar cel mai vechi mijloc de extragere a cofeinei din boabele de cafea datează din anul 1903 şi poartă numele inventatorului sau, Ludwig Roselius.

Procedeul respectiv presupunea opărirea boabelor de cafea neprăjite într-o soluţie de apă cu sare şi apoi folosirea benzenului pe post de solvent pentru eliminarea cofeinei.

1 din 10 consumatori de cafea aleg cafeaua decofeinizată
Potrivit unei statistici a Asociaţiei Nationale a Cafelei din SUA, 10 % din consumatorii de cafea preferă cafeaua fără cofeină, iar procentajul este şi mai mare în cafenelele şi localurile în care se serveşte cafea.

Cafeaua decofeinizată prin procedee non-toxice este mai bine tolerată de ficat
Un studiu desfăşurat asupra unui număr de 28.000 de participanţi a constatat că, pe parcursul a 10 ani, persoanele care au băut mai mult de trei căni de cafea pe zi şi-au menţinut la praguri scăzute enzimele hepatice corelate cu afecţiunile inflamatorii.

Vestea bună este că şi băutorii de cafea decofeinizată s-au bucurat de aceleaşi beneficii.

Cafeaua decofeinizată poate favorizarea creşterea nivelurilor de colesterol
Potrivit Asociaţiei Americane pentru Sănătatea Inimii, cafeaua fara cofeină poate duce la creşterea nivelurilor de colesterol LDL din organism, ceea ce afectează sănătatea cardiacă. Cercetările în domeniu au arătat că şi cafeaua fără cofeină poate induce o creştere cu 8% a colesterolului LDL în decurs de numai trei luni.

În anumite condiţii, cafeaua decofeinizată reduce riscul îmbolnăvirii de cancer de prostată
Acest fapt a fost demonstrat de un studiu desfăşurat la Universitatea Harvard asupra unui număr de aproape 48.000 de subiecţi de gen masculin. La finalul studiului, cercetătorii au observat că bărbaţii care au consumat cel puţin şase ceşti de cafea normală au prezentat un risc cu 18% mai scăzut de a căpăta cancer de prostată.

Băutorii de cafea fără cofeină au demonstrat un grad de protecţie similar, ceea ce sugerează că nu cofeina ar fi substanţa protectoare în acest caz, ci mai degrabă antioxidanţii conţinuţi de cafea.