Ești Sănătos

Simptomele deshidratării

drops of water 578897 960 720

Toți speliaștii ne rocomandă să consumăm cât mai multă apă, în special în timpul verii. Știm foarte bine cât este de ușor să înlocuim apa cu o băutură carbogazoasă, cafea, energizante sau alte lichide mai puțin sănătoase.

Se întâmplă să realizăm destul de des că am uitat să bem apă toată ziua și nu este de mirare că trupul nostru ne dă semne atunci când se întâmplă asta.

Iată care sunt câteva dintre aceste semne:
1. Piele uscată – unul dintre cele mai eficiente moduri de a ne da seama că suferim de deshidratare cronică este să ne privim mai atenți pielea. Dacă este crăpată, lăsată și uscată mai mereu, atunci ai nevoie urgent să începi să bei mai multă apă.

Specialiștii ne explică faptul că o piele deshidratată și una uscată nu reprezintă același lucru. Dacă pielea ta este uscată într-un mod normal, atunci nu ai de ce să-ți faci griji. Totuși, atunci când pielea este extrem de uscată, atunci celulele pielii – si alte organe – nu primesc destulă apă, așa că este cazul să le hidratezi corespunzător.

2. Ochi uscați și umflați – deshidratarea poate avea un impact surprinzător asupra sănătății ochilor tăi. Oamenii care au ochi atât de uscați încât nu pot produce lacrimi care să umezească suprafața ochilor, vor descoperi că simptomele se înrăutățesc atunci când sunt deshidratați.

Dacă deshidratarea ajunge la un nivel mai avansat, ochii se trag în spatele capului, devenind uscați și umflați. Această situație este clasificată ca o urgență medicală, așa că ar trebui să consumi imediat lichide și să consulți un specialist.

3. Starea de spirit este mai proastă – deshidratarea are efecte neurologice asupra corpului tău pe care nu ar trebui să le ignori. Un studiu recent a determinat faptul că femeile care sunt deshidratate cu doar un procent mai puțin decât ar trebui au început să experimenteze schimbările negative la nivelul atitudinii și și-au pierdut abilitatea de a se concentra, experimentează dureri de cap și alte simptome.

Așadar, data viitoare când nu găsești un motiv pentru schimbarea subită a stării de spirit și totul începe să te enerveze, poate că te vei gândi că e cazul să bei un pahar mare de apă.

4. Părți ale creierului tău se micșorează – în afară de schimbarea stării psihice, o hidratare precară poate să îți afecteze creierul. Cercetătorii au descoperit faptul că deshidratarea poate afecta volumul structurii creierului și poate micșora țesutul creierului.

O astfel de informație este destul de înfricoșătoare, pentru că dacă uiți să bei apă, impactul nu este legat doar de starea fizică sau psihică, ci îți este afectat creierul în mod direct.

5. Poți avea mari probleme de concentrare – cine nu se simte distras de pozele de pe rețelele de socializare ale fostului iubit sau despre ultimele vești din viețile celebrităților? Totuși, dacă observi că îți ia mult timp să îți duci la bun sfârșit sarcinile de lucru fără un motiv întemeieat, atunci poate că ar fi cazul să bei un pahar mare de apă.

Creierul nostru este format din aproximativ 80% apă, așa că, dacă nu consumăm destulă, creierul și trupul poate avea de suferit.