Ești Sănătos

Ora de iarnă 2018 – Când dăm ceasurile înapoi și dormim mai mult

Ora de iarnă 2018. Când dăm ceasul înapoi și dormim? România se pregătește să treacă la oa de iarnă. Astfel, ora 4:00 va deveni ora 3:00 și vom dormi mai mult cu o oră. Acest lucru se va întâmpla data de 28 octombrie, duminică spre luni.

Ora de iarnă 2018 se va ține în intervalul 28 octombrie (duminică) și până pe 31 martie 2019 (duminică).

Ora de iarnă 2018. O directivă europeană din 2001 reglementează trecerea de la ora de iarnă la ora de vară şi invers. Toate statele europene îşi schimbă ora în ultimul weekend din martie şi ultimul weekedin din octombrie. Dar reintroducerea orei de vară datează de fapt din 1977. Ea avea drept obiectiv economisirea energiei, deşi eficienţa sa a fost contestată.

Ora de iarnă 2018. Chiar dacă schimbarea orei a fost instituită în urmă cu 40 de ani, ea continuă să fie foarte criticată, potrivit publicaţiei franceze La Croix. „Comisia primeşte frecvent observaţii ale cetăţenilor cu privire la ora de vară”, recunoaşte instituţia. Aceşti reclamanţi acuză dificultăţi în adaptarea somnului lor.

Cât privește ora de vară, 2018 ar putea fi ultimul an când se va ține. Suntem în luna august 2018. Vineri, 31 august, este în ultima zi de vară din punct de vedere calendaristic: soarele a răsărit la ora 6:35. Noaptea se retrage în fața zorilor începând cu ora 4:50.

2018, ultima vară cu oră de vară? Anul viitor – 2019 – ,în august, dacă n-am avea o oră în plus, soarele ar răsări la ora 5:35, însă afară s-ar lumina de la ora 3:50. Astfel, am avea nopţi cu mai multă lumină. Chiar şi aşa mulţi români spun că îşi doresc o singură oră pe tot parcursul anului.

Mai mult, Potrivit unui sondaj online derulat în Uniunea Europeană, peste 80% din respondenţi sunt în favoarea renunţării la practica trecerii la ora de vară, prin care ceasurile se dau înainte cu o ora în ultima duminica din luna martie.

Aproximativ 4,6 milioane de persoane au luat parte la cel mai mare sondaj online derulat în istoria UE în perioada 4 iulie-16 august. Trei milioane dintre respondenţi au fost din Germania. Oficial, Comisia Europeană va prezenta joi rezultatele sondajului şi nu a dorit să comenteze în avans. Cu toate acestea, cotidianul german Westfalenpost, citând surse bine informate de la Bruxelles, a dezvăluit rezultatele sondajului. Trecerea la ora de vară a fost introdusă în Germania în 1980, şi mult mai devreme în alte state membre UE, în ideea economisirii energiei.

Loading...