Ești Sănătos

Rozmarinul combate dezvoltarea tumorilor la nivelul mai multor organe: ficat, stomac, colon și sân

Rozmarinul este o minune în casa omului. Mai multe studii realizate pe animale de laborator și celule între anii 1996 și 2010 au arătat că această mirodenie conține o serie de compuși cu un potențial anticancerigen deosebit: uleiuri esențiale, carnosol, acid carnosic, acid ursolic și acid rozmarinic.

Când ne gândim la rozmarin din punct de vedere terapeutic, îl asociem cel mai mult cu îmbunătățirea memoriei, a energiei mentale și a funcțiilor cognitive, dar și cu creșterea rapidă a părului. Studiile au arătat că simpla mirosire a parfumului de rozmarin poate crește memoria cu 75%. Această plantă aparent banală ascunde însă virtuți medicinale mult mai importante: combaterea cancerului.

Concluziile unei recenzii realizate în anul 2011 pe mai multe studii, publicată în Jurnalul American Food Science and Nutrition sunt extrem de promițătoare în acest sens: compușii activi din rozmarin au capacitatea de a suprima dezvoltarea tumorilor la nivelul mai multor organe: ficat, stomac, colon, sân, precum și la nivelul celulelor de leucemie și melanom.

Rozmarinul ucide 90% din celulele cancerului de col uterin și de ficat

Un studiu din 2012 realizat pe celule a arătat că uleiul esențial de rozmarin (1%) are o activitate anticancerigenă foarte puternică (peste 90%) împotriva cancerului ovarian și hepatic.

Potrivit unui studiu și mai nou (2014), apărut în Jurnalul Internațional de Oncologie, carnosolul– unul din principalii compuși din rozmarin care are proprietăți anticancerigene și antiinflamatoare a redus semnificativ capacitatea de supraviețuire a celulelor de cancer de colon la oameni.

Trebuie să reținem că uleiurile esențiale nu trebuie administrate niciodată intern, deoarece sunt foarte concentrate. Chiar și o doză mică poate fi periculoasă.

Putem folosi în schimb folosim rozmarinul proaspăt sau uscat ca aromatizant în diferite preparate culinare pentru a extrage aceste beneficii. Plantele aromate trebuie adăugate spre final, pentru a nu fierbe prea mult.