Ești Sănătos

Cinci afecțiuni care afectează cel mai des femeile – Uite cum să le recunoști

Unele afecțiuni apar pe nepusă masă, iar simptomele lor le pot face, adeseori, greu de diagnosticat. De ce unele boli sunt mai comune în cazul femeilor este încă un mister care nu a fost dezlegat în totalitate de medici.

Însă dacă știi care sunt simptomele care ar trebui să te alarmeze și dacă nu amâni controalele medicale anuale, șansele să descoperi la timp o afecțiune sunt mai mari. Medicii spun că orice boală diagnosticată din timp este mai ușor de tratat sau mai ușor de ținut sub control, cu ajutorul medicamentației.

Iată care sunt afecțiunile pe care le întâlnim mai des la femei decât la bărbați și cum le poți recunoaște la timp:

Gonartroza este o afecțiune înșelătoare, ale cărei simptome pot fi foarte ușor de confundat și de ignorat. Boala apare odată cu înaintarea în vârstă, iar netratarea ei poate avea un impact negativ asupra întregului organism.

Gonartroza apare de două ori mai frecvent la femei decât la bărbați, iar persoanele care au luat rapid în greutate sunt cu atât mai expuse riscurilor. După cum vezi, însă, diagnosticarea acestei boli este extrem de importantă, întrucât simptomele sale se înrăutățesc în timp și pot duce la mers șchiopătat, tumefacția genunchiului sau la reducerea dramatică a mobilității.

Scleroza multiplă este o boală degenerativă a sistemului nervos central, care afectează aproximativ 2,3 milioane de oameni din întreaga lume, potrivit National MS Society. Boala este de două ori mai întâlnită la femei, iar primele simptome apar între 20 și 40 de ani.

Multe aspecte ale bolii nu sunt cunoscute încă medicilor. O parte dintre medici consideră boala ca fiind în categoria celor autoimune, cu toate că nu a fost descoperit deocamdată niciun antigen (o proteină care stimulează un răspuns al sistemului imunitar) asociat cu scleroza multiplă, motiv pentru care alții sunt reticenți să o numească boală autoimună.

De altfel, nu există încă un leac pentru această afecțiune, însă au fost create tratamente care să amelioreze simptomele și să încetinească evoluția bolii.

Lupus este o boală autoimună cronică, în care sistemul imunitar atacă celulele sănătoase ale organismului, pe care le confundă cu unele străine. Afecțiunea poate cauza leziuni la nivelul pielii, a articulațiilor sau a unor organe, iar cele mai frecvente simptome includ oboseală, dureri de cap, inflamarea articulațiilor, a picioarelor, mâinilor sau ochilor și căderea părului.

Mai mult de 90% dintre persoanele afectate sunt femei, potrivit Lupus Foundation of America, și cu toate că apare încă din tinerețe, multe femei sunt diagnosticate abia după ani de zile.

Cauza apariției afecțiunii nu este cunoscută, iar organele afectate cel mai des de această boală sunt rinichii.

Sindromul oboselii cronice este descris de către Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor drept o „afecțiune complexă și devastatoare”, în care pacienții se simt copleșiți de o stare de oboseală care nu dispare după odihnă.

Aceasta apare alături de alte simptome precum durerile musculare, pierderi de memorie sau insomnie, iar pentru cei afectați chiar și activitățile zilnice simple, precum îmbrăcatul sau dușul, devin extrem de dificile.

Femeile sunt de patru ori mai predispuse să fie diagnosticate cu această boală, posibil din cauza eliberării anumitor hormoni feminini în organism sau a chimiei diferite a creierului. Cu toate acestea, nu există încă o cauză clară a apariției bolii și nici factori de risc care să tragă un semnal de alarmă.

Boala celiacă este cauzată de o intoleranță a organismului la gluten. De fiecare dată când o persoană afectată de această boală consumă gluten, se declanșează în organism o reacție imună imediată, care cauzează apariția unor simptome precum tulburări gastrointestinale, dureri abdominale severe sau diaree.

Boala afectează în proporție de 60-70% femeile și poate avea un impact negativ și asupra capacității de reproducere.

De multe ori, afecțiunea este diagnosticată corect abia după 10 ani, mai ales dacă intensitatea simptomelor nu este una foarte mare. Persoanele care suferă de această boală trebuie să adopte o dietă fără gluten și să evite alimentele dăunătoare pentru tot restul vieții.