Ești Sănătos

5 afecțiuni care se tem de cafea. Trebuie să le cunoști neapărat

Cu toate că trebuie să ne limităm la una-două ceşti de cafea pe zi, această băutură nu are numai efecte negative asupra organismului, ci şi o serie de beneficii în ceea ce priveşte prevenirea unor afecţiuni grave.

Cafeaua conţine un număr mare de antioxidanţi care ajută la eliminarea toxinelor din organismul nostru. Totuşi, cafeaua singură nu ppate trata aceste boli, însă, alături de un regim de viaţă extrem de sănătos, poate ajuta la prevenirea lor.

Afecţiunile pe care cafeaua le previne sunt:

diabetul

Alzheimerul

depresia

cancerul la sân

cancerul la prostată.

BONUS: Cafeaua ar putea opri din evolutie hepatita C

Daca mai era nevoie, oamenii de stiinta au adus inca un argument in favoarea consumului de cafea: cateva cesti pe zi ar putea incetini evolutia hepatiteiC, dupa cum arata un studiu efectuat la Institutul National de Cancer, Statele Unite.

In studiul mentionat, 766 de pacienti infectati cu virusulhepatitei C au fost indemnati sa bea zilnic 3 sau mai multe cestide cafea. Dupa o perioada de 4 ani, oamenii de stiinta au tras concluziile: pacientii au reusit in procent de 53% sa opreasca progresul bolii asupra ficatului, comparativ cu ceicare au stat departe de cafea.

Desi au ajuns la aceasta concluzie, cercetatorii americani de laInstitutul National de Cancer nu au putut explica reactiile ce au loc in organism si nici modul in care influenteaza cafeaua evolutia hepatitei C.

Ei admit ca este nevoie de cercetari suplimentare pentru a intelege mai bine acest fenomen si pentru a putea face recomandari clare cu privire la cantitatea de cafea necesara zilnic.

Cum protejeaza cafeaua ficatul?

Rezultatele cercetatorilor americani sunt insa in perfecta concordanta cu studii mai vechi care demonstrasera ca marii consumatori de cafea au mai putine riscuri de a fi diagnosticati de-a lungul vietii cu boli de ficat, inclusiv cancer.

Teoretic, exista mai multe modalitati prin care cafeaua ar putea proteja ficatul de diferite afectiuni: prin modificarea nivelului de insulina in sange sau prin intermediul antioxidantilor pe care ii contine si care protejeaza tesutul ficatului de distrugere sunt doar doua dintre ele.

Hepatita C este o infectie virala, ce se instaleaza de obicei dupa contactul cu sangele unei persoane infectate.

In foarte putine cazuri, organismul are abilitatea de autovindecare in scurt timp de la infectare. Insa, in 85% dintre cazuri, infectia se cronicizeaza, afectand iremediabil ficatul si favorizand boli grave precum ciroza si cancerul hepatic.