Ești Sănătos

90% dintre oameni nu își măsoară CORECT tensiunea arterială. Greșeala pe care o fac

Chiar dacă pare simplă, măsurarea tensiunii arteriale te obligă să respecţi câteva reguli stricte. Numai respectându-le, poţi fi sigură că valorile indicate sunt corecte.

E absolut necesar să-ţi măsori frecvent tensiunea,mai ales dacă eşti la începutul tratamentului antihipertensiv.

Orice medic specialist îţi va spune asta. Dar nu trebuie să faci o obsesie din acest lucru,deoarece tensiunea arterială măsurată în exces poate deveni un factor nedorit de stres.

Dacă îţi tratezi hipertensiunea de mai mult timp, e de-ajuns să o măsori de două,trei ori pe săptămână. Evident,dacă apar oscilaţii,o poţi verifica mai des.

Mai trebuie să ai în vedere şi faptul că,după 50 de ani,riscul acestei afecţiuni creşte,motiv pentru care este bine să-ţi monitorizezi,din când în când,tensiunea arterială.

Când e cazul să te alarmezi?

Tensiunea arterială nu este constantă. Este normal ca ea să varieze pe parcursul unei zile,spun medicii. Însă te poţi îngrijora când creşte sau scade brusc.

Se poate vorbi despre hipertensiune atunci când valorile tensiunii cresc peste 140/90 şi de hipotensiune când valorile scad sub 90/60.

Stabilirea tratamentului corect se face la cardiolog,în urma mai multor teste şi analize medicale.

În general,acest lucru nu este dificil,şi rezultatele sunt excelente. În unele cazuri însă,tratamentul trebuie ajustat sau trebuie schimbat.

Durerile de piept,un semnal de alarmă

E adevărat că durerile toracice pot fi declanşate şi de alte boli decât cele cardiovasculare:pneumonie,astm bronşic,stări de anxietate ş.a.

Totuşi,doctorii susţin că,de cele mai multe ori,acest tip de durere anunţă o suferinţă cardiacă.

Lipsa tratamentelor şi a unei monitorizări corecte a tensiunii arteriale poate înrăutăţi starea pacientului şi,în timp,ajunge la infarct miocardic.

De asemenea,stările dese de ameţeală,palpitaţiile,oboseala şi amorţeala la nivelul picioarelor,mai ales noaptea,însumate,sunt simptome care trebuie să te trimită imediat la cardiolog.

Ce aparate măsoară corect tensiunea arterială?

Controlul tensiunii arteriale poate fi făcut acasă sau la cabinet,de către doctor.

Înainte de a-ţi lua singură tensiunea arterială,trebuie să ai în vedere ce aparat foloseşti şi cum îl pui pe braţ pentru a-ţi măsura cât mai corect tensiunea.

Medicii recomandă tensiometrele cu manşetă,automate,care se fixează pe braţ.

Cele de tip brăţară,care se fixează la articulaţia pumnului sau la deget,nu măsoară corect tensiunea.

Mic ghid de utilizare a tensiometrului

1.Înainte de a-ţi lua tensiunea,este indicat să te relaxezi 5-10 minute,mai ales dacă ai făcut mişcare.

2.Apoi,îţi fixezi manşeta pe braţul gol (măsurătorile nu pot fi făcute peste mânecile hainelor).

Partea de jos a manşetei trebuie să fie la o distanţă de 2 cm deasupra cotului,iar tubul pentru aer (firul care face legătura dintre tensiometru şi manşetă) trebuie să fie la mijlocul braţului.

De asemenea,ai grijă să nu te sprijini de tubul de aer. Şi încă ceva! E indicat să-ţi măsori tensiunea arterială la acelaşi braţ.

Motivul? Braţele au tensiuni diferite. Dacă însă diferenţele sunt foarte mari,trebuie să te adresezi ­medicului.

3.Poziţia corpului este foarte importantă. Aşadar,aşază-te relaxată şi lipeşte-ţi spatele de spătarul scaunului.

Stai cu picioarele lipite de podea. Manşeta tensiometrului trebuie să stea în dreptul inimii.

4.Acum apasă butonul care dă comanda de începere a măsurătorii. În acest timp,stai nemişcată,cu braţul proptit de masă (nu te lăsa pe el cu toată greutatea corpului).

Dacă vrei să repeţi măsurătoarea,aşteaptă 2-3 minute. Intervalul dintre măsurători permite arterelor să revină la starea dinaintea măsurării tensiunii arteriale.