Ești Sănătos

Ce se poate întâmpla în organismul tău dacă mănânci țelină timp de o săptămână

Țelina, acea legumă crocantă și extrem de aromată, este una dintre cele mai subevaluate legume din supermarket. Deși multe persoane nu au o părere foarte bună despre ea, această legumă este de fapt încărcată cu cantități semnificative de vitamine (A, B, C, K), calciu, magneziu și potasiu.

În fapt, fitonutrienții sunt partea fundamentală a țelinei. Aceste substanțe chimice sunt folosite de plante pentru a menține insectele dăunătoare și razele soarelui la distanță, dar efectele lor asupra oamenilor sunt mult mai impresionante.

Fitonutrienții au calități antiinflamatorii și antioxidante, pot îmbunătăți sistemul imunitar și comunicarea intracelulară și pot repara daunele provocate ADN-ului ca urmare a influenței toxinelor.

Potrivit Departamentului de Agricultura al SUA, consumul de fitonutrienți în mod regulat a avut rezultate măsurabile ca o strategie eficientă în combaterea cancerului și a bolilor de inimă. Aceste beneficii pe termen lung pentru sănătate sunt impresionante. Dar există vreun beneficiu pe termen scurt care vine cu consumul de țelină?

Beneficiile consumului de țelină pe termen scurt și mediu

Studiile efectuate au constatat următoarele beneficii după ce persoanele supuse testelor au inclus o porție de țelină în dieta lor zilnică timp de numai o săptămână:

Slăbire. Țelina are un conținut scăzut de calorii (aproximativ 10-15 calorii), iar conținutul său de fibre de 1,6 grame pe porție poate opri pofta nesănătoasă.

Hidratare. Pentru că țelina are 95% apă, este o modalitate foarte bună de a preveni deshidratarea atunci când ai nevoie de o gustare frecventă pe tot parcursul zilei.

Anti-inflamator. Dacă sunteți în pericol pentru boli cardiovasculare și cancer, adăugarea țelinei în dieta dvs. vă poate ajuta să preveniți inflamația cronică (care este o afecțiune care este strâns legată de aceste boli).

Poate opri arsurile stomacale și acidul gastric. Țelina a fost recomandată ca soluție pentru aceste condiții din cauza acidității sale scăzute.

Îmbunătățește nivelul colesterolului și tensiunea arterială. Un studiu efectuat de Universitatea din Chicago a constatat că o substanță chimică găsită în țelină numită ftalidă a redus nivelul de colesterol cu 7% și tensiunea arterială cu 18%.

Îmbunătățește digestia. Persoanele care suferă de probleme cu stomacul și de constipație cunosc importanța includerii fibrei în dieta lor. Conținutul de fibre de țelină poate contribui la menținerea sănătății intestinelor, printre altele.

Poate reduce riscul bolilor provocate de mucoasa stomacului. Studiile au constatat că antioxidanții din țelină pot reduce ulcerele gastrice și riscul de gastrită.

Afrodisiac. Țelina conține un nivel ridicat de feromoni masculi, androstenonă și androstenol. Unii oameni cred că mâncarea țelinei poate crește nivelul de atractivitate perceput al bărbaților care o consumă.

Vă poate menține ochii sănătoși. Vitamina A, una dintre principalele vitamine găsite în țelină, este cunoscută ca o vitamină capabilă să protejeze corneea. Această vitamină este, de asemenea, eficientă în tratarea ochilor uscați.

Are un efect liniștitor. Magneziul din țelină este cunoscut că are un efect de relaxare în sistemul nervos. De fapt, Hipocrate, tatăl medicinei, a scris odată că țelina ar trebui folosită pentru a calma nervii și pentru a adormi. De asemenea, a fost folosit din punct de vedere istoric pentru tratarea tulburărilor legate de sistemul nervos.

Poate regla echilibrul alcalin al corpului. Datorită acidității sale scăzute, țelina vă poate ajuta să stabilizați nivelurile PH din organism și să opriți acumularea acidă.

Anti-țânțari. Probabil ați auzit-o pe bunica voastră vorbindu-vă despre țelină ca fiind un aliment bun respingător al nesuferiților țânțari. Studiile au arătat că extractul de țelină frecat de pe piele funcționează eficient ca un agent de respingere a țânțarilor.