Ești Sănătos

Dr. Mihaela Andreescu, hematolog: ”Anemia nu este o boala in sine. Este o consecinta a unei afectiuni care trebuie depistata si tratata, neaparat”

Cate tipuri de anemii se cunosc? Ce indicatori ai analizelor de laborator ar trebui sa ne ingrijoreze si de ce?

Dr Mihaela Andreescu, sefa Sectiei Hematologie a Spitalului Colentina din Bucuresti, raspunde prompt acestor provocari, intr-un serial care va incerca sa spuna totul despre anemii si realtia lor cu sangele

Simptome

„Exista o serie de simptome comune, intalnite in majoritatea tipurilor de anemie: astenie fizica, piele palida, scaderea rezistentei la efort, dureri de cap, stari de ameteala, maini si picioare reci, dificultati de concentrare, irascibilitate, insomnie.

Avand in vedere polimorfismul simptomatologiei descrise si nespecificitatea simptomelor, de multe ori simptomele aparute in contextul altor boli pot fi interpretate, gresit, ca o stare de anemie. Anemia e cauza acestor simptome doar daca sunt insotite si de o scadere a valorii hemoglobinei”, apreciaza Dr Mihaela Andreescu.

Cauze

„Cauzele pot fi multiple: carentele de fier, folati, vitamina B12, anomalii in formarea hemoglobinei (talasemiile), defecte enzimatice (deficitul de G6PDH), la nivel de membrana eritrocitara (sferocitoza ereditara), apoi anemiile din bolile cronice (o entitate relativ frecventa), mielodisplaziile, anemiile posthemoragice, anemiile hemolitice etc.

Simptomatologia specifica apare ca urmare a deficitelor despre care am amintit (fier, B12, folati).

In cadrul anemiei feriprive, de exemplu, putem observa cu ochiul liber deficitul de fier la nivelul tesuturilor: piele uscata, par uscat si sfaramicios, unghii friabile (in formele severe de anemie feripriva apar unghiile „scobite”, crapaturi la colturile gurii, limba neteda, lucioasa si dureroasa, dificultati la inghitire, cu senzatie de gat uscat)”, explica Dr mihaela Andreescu.

HAI SA INTELEGEM ANEMIILE!

Ce se intampla in cazul unei anemii cronice simple? Dr Mihaela Andreescu ne elucideaza: „In anemia cronica simpla, simptomatologia specifica tine de afectiunea infectioasa, inflamatorie sau neoplazica ce a determinat anemia.

Predomina insa tabloul caracteristic al afectiunii cronice care a determinat anemia si se datoreaza blocarii fierului in macrofage, datorata unor molecule proinflamatorii, acest fier fiind impiedicat sa fie utilizat in procesul formarii hemoglobinei”.

Limba rosie, piele galbena. Anemiile sunt, insa, de mai multe tipuri:

„In anemia Biermer (anemia pernicioasa), cauzata de deficitul de vitamina B12, apar cam aceleasi simptome ca si la alte tipuri de anemii, dar este insotita frecvent si de unele manifestari specifice: anomalii neurologice (neuropatie periferica), manifestari ale gastritei atrofice de tip anorexie, dispepsie si glosita Hunter, caracterizata prin limba rosie, depapilata.