Ești Sănătos

5 afecțiuni pe care le poți preveni dacă îți studiezi cu atenție încălțămintea

Că femeile au o afinitate față de încălțări se știe. Iar canoanele modei ne fac să nu ținem cont de nimic, când vine vorba despre a intra în posesia perechii de pantofi mult-visate.

Dar cel mai grav e că preferăm să ne îndesăm piciorul chiar și într-o mărime mai mică, să ne cocoțăm pe tocuri prea înalte, să ne sufocăm în materiale sintetice, cât e ziulica de lungă. Și asta doar ca să fim în pas cu moda!

Or, consecințele sunt devastatoare. Dacă ar fi vorba numai despre bășici, bătături, mirosuri și dureri trecătoare, n-ar fi chiar așa de grav. Însă, cu varicele, monturile și chiar deviațiile coloanei nu-i de glumă!

Așa că, gândește-te de două ori înainte de a-ți îmbogăți garderoba cu noi încălțări!

1 Monturile sunt chinuitoare

Pantofii cu vârf ascuțit, tip ciocate, sunt dăunători pentru aspectul și sănătatea piciorului, mai ales dacă nu se iau cu un număr mai mare, așa încât degetele să stea lejer în interior.

Iar dacă și tocurile sunt înalte, combinația duce la deformații iremediabile ale labei piciorului. Medicii îi spun Hallux valgus afecțiunii ce duce la strâmbarea degetului mare (haluce) cu tendința de a încăleca degetul următor.

Boala dă dureri insuportabile și singu-rul remediu este operația.

2 Celulita vine pe tocuri?

ricât de ciudat ar suna, e adevărat! Pe lângă faptul că afectează ireversibil coloana, tocurile înalte și încălțămintea ascuțită, strâmtă, împiedică buna circulație a sângelui și oxigenarea pielii. Urmarea?

Apariția celulitei. De aceea, este foarte important ca, la achiziționarea încălțărilor cu toc, să avem grijă la măsură și, mai ales, la calapod, care trebuie să respecte anatomia naturală a piciorului.

3 Pintenii dau durere

Totul începe cu o senzație de înțepătură în călcâi, dimineața, când ne dăm jos din pat. Apoi, treptat, durerea face ca mersul să fie un adevărat supliciu. Osteofitele, cunoscute sub numele de pinteni la călcâi, se formează în urma osificării mușchilor de pe os.

Durerea se poate declanșa chiar și după o banală rosătură de ștaif. În general, pintenii apar la persoanele supraponderale și obeze, la sportivii de performanță, la dansatorii profesioniști și, mai ales, la femeile care poartă tocuri foarte înalte, încălțări prea strâmte, incomode, la cei ce se încalță cu pantofi cu tălpi rigide, grei.

4 Boala Morton ne „lovește” la tălpi

Tocurile înalte, pantofii prea strâmți sau prea largi duc la apariția bolii Morton. În general, aceasta apare la persoanele cu platfus și dă dureri insuportabile la nivelul tălpilor. Și nu numai atât!

Cu timpul, boala duce la deformarea piciorului, a coloanei vertebrale, a oaselor bazinului. 5 Tinea pedis ne „mănâncă” Cunoscută ca „piciorul atletului”, această afecțiune e dată de o ciupercă ce găsește mediu propice pentru a se dezvolta în încălță-mintea sport.

Culmea, apare, în general, la persoanele sedentare, la copii, la cei ce obișnuiesc să poarte încălțăminte închisă timp îndelungat. Ne putem pricopsi cu această ciupercă și la saloane, unde instrumentarul pentru pedichiură nu este suficient sterilizat, la dușuri publice, la piscine.

E o boală care nu doare, însă necesită mult timp pentru a fi vindecată. Apare, de obicei, între degetele de la picioare, dă mâncărimi insuportabile, senzație de arsură.