Ești Sănătos

Cum se manifestă bolile care macină ficatul. Medic: ”O stare de oboseală sau greață trec neobservate, dar pot anunța hepatita”

Conform estimărilor specialiştilor, peste 800.000 de români sunt infectaţi cu virusul hepatitei B, în timp ce aproximativ 650.000 suferă de hepatită C. Pentru ca boala poate evolua ani de zile fara simptome, ţara noastră înregistrează un număr mare de decese generate de ciroze, o evoluție negativă a ficatului infectat cu virusul hepatitic C.

Hepatitele acute virale sunt infecții sistemice cu afectare predominantă a ficatului. Hepatita este o afecțiune care include orice tip de inflamație a ficatului, rezultată în urma unor procese complexe care se declanșează când ficatul suferă o agresiune.

Inflamația ficatului care durează mai puțin de șase luni este considerată hepatită acută, iar inflamația ficatului care durează mai mult de șase luni este considerată hepatită cronică.

Cele mai răspândite virusuri hepatitice sunt: virusul hepatitic A, virusul hepatitic B și virusul hepatitic C, fiecare tip de virus având caracteristicile sale specifice în ceea ce privește transmiterea, severitatea și abordarea terapeutică.

Hepatita B este o boală provocată de infecția ficatului cu virusul hepatitic B (VHB). Infecția cu virusul B poate fi acută sau cronică. În 95% din cazurile cu hepatită acută, sistemul imunitar al organismului uman este capabil să elimine virusul din organism și să se vindece complet în câteva luni.

Însă atunci când sistemul imunitar nu poate lupta împotriva virusului, boala devina cronică și persistă toată viața cu riscul de a dezvolta alte boli grave cum ar fi: insuficiența hepatică, ciroza hepatică sau chiar cancerul hepatic.

Simptomele infectării cu virusul hepatitic B

În fază acută, hepatita virală B generează simptome ușoare iar de cele mai multe ori nu generează niciun simptom, fiind catalogată drept o boală “tăcută”, afectarea ficatului putând fi evidențiață accidental în urma efectuării unor teste funcționale hepatice de rutină din sânge. Cu toate acestea unele persoane infectate prezintă simptome similare cu cele ale gripei:

Slăbiciune fizică exagerată

Febră ușoară

Cefalee

Lipsa poftei de mâncare, greață, vărsături

Disconfort constant în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste

Diaree sau constipație

Dureri musculare sau articulare

Erupții pe piele

Icter (îngălbenirea pielii și a ochilor)

Vaccinează-te împotriva hepatitei B!

Hepatita virală A este o boală contagioasă determinată de infectarea cu virusul hepatitic A. Virusul hepatitic A este doar unul dintre cele 5 tipuri de virusuri hepatitice responsabile de apariția hepatitelor virale, acesta fiind singurul virus hepatitic care nu determină boală cronică.

În cazul hepatitei virale A ficatul se inflamează însă, în majoritatea cazurilor, se vindecă complet fără a fi afectat pe termen lung. Dacă o persoană este expusă la virusul hepatitic A, aceasta dezvoltă imunitate pe termen lung și nu mai poate contacta boala a doua oară.

Hepatita A se transmite atunci când o persoană vine în contact și/sau consumă alimente și/sau apă/gheață contaminate cu virusul hepatitic A, de obicei în condiții de igienă inadecvată.

Una din trei persoane prezintă deja anticorpi împotriva virusului hepatitic A întrucât au fost expuse la virus, dar nu au dezvoltat simptome.

Dacă o persoană sănătoasă a fost expusă la contactul cu o persoană infectată, există un tratament pentru Hepatita A care să o împiedice să devină infectată, eficacitatea maximă a acestui tratament fiind observată în primele două săptămâni după contactul presupus infectant.

După ce o persoană se infectează cu virusul hepatitic A, poate să dureze 2 până la 4 sau chiar 7 săptămâni până să apară semnele sau simptomele bolii. Acestea pot să difere în funcție de vârsta persoanei infectate.

Unele persoane pot să nu prezinte simptome evidente, acestea numindu-se asimptomatice. De multe ori însă persoanele infectate se simt și arată bolnave. Majoritatea acestora vor avea nevoie de spitalizare.

In primul stadiu al hepatitei virale A semnele și simptomele sunt nespecifice, de multe ori fiind similare celor determinate de gripă. Acestea includ:

Stare de oboseală accentuată

Pierderea poftei de mâncare

Dureri musculare

Greață și vărsături

Îngălbenirea pielii (mai puțin frecventă la copii mai mici de 6 ani) și a ochilor

Durere abdominală

Senzație de mâncarime a pielii

De asemenea, copiii care suferă de hepatită virală A pot să prezinte:

Simptome asemănătoare răcelii

Tuse

Durere în gât

Persoanele cu vârste de peste 50 ani și, mai ales, cele care suferă deja de boli hepatice cronice pot să prezinte o formă mai gravă de hepatită virală A numită hepatită virală A fulminantă cu semne și simptome care includ:

Tulburări de coagulare a sângelui

Stare de confuzie și alterarea stării de conștiență

Alterarea rapidă a funcției hepatice

Îngălbenirea exagerată a pielii și ochilor

Durata de prezență a simptomelor variază, de asemenea, de la o persoană la alta. Acestea pot varia ca intensitate de la ușoare la severe. De regulă, formele ușoare de hepatită virală A durează între 1 – 2 săptămâni. Majoritatea pacienților se simt mult mai bine în decurs de 3 săptămâni.

Copii mici care prezintă simptome se simt mai bine în decurs de 2 luni. Formele severe de infecție pot să ridice probleme de sănătate timp de câteva luni, perioadă în care poate fi necesară spitalizarea. De asemenea, la unii pacienți simptomele pot să dureze mai mult de 3 luni sau să prezinte simptome de re-acutizare timp de 3 până la 9 luni.

Loading...