Ești Sănătos

Totul despre cele mai frecvente aritmii: extrasistole atriale si extrasistole ventriculare

Extrasistola este, potrivit definitiei medicale, o contractie prematura a muschiului inimii, care este independenta de ritmul normal al inimii si care apare drept raspuns la un impuls electric intr-o parte a inimii, alta decat impulsul normal de la nodulul sinoatrial.

Extrasistola este urmata de o pauza, pe masura ce sistemul electric al inimi se “reseteaza” singur, iar contractia care urmeaza dupa pauza este de obicei mai puternica decat ar fi normal. Aceste contractii mai puternice sunt percepute frecvent ca palpitatii la inima.

Sistola se refera la momentul in care ventriculul stang al inimii se contracta. Extrasistola este cunoscuta si ca bataie prematura a inimii ori contractie prematura.

Exista mai multe tipuri principale de aritmii, iar unul dintre acestea sunt extra sistolele. Ele includ contractiile atriale premature si contractiile ventriculare premature ale inimii.

Ce sunt extrasistolele (palpitatiile)?

Expertii spun ca extrasistolele sunt batai aditionale ale inimii, care au loc pe langa ritmul fiziologic al inimii si care pot cauza simptome neplacute. Ele mai sunt numite si palpitatii, iar pacientii spun ca au senzatia ca inima sare o bataie. Din punct de vedere medical, palpitatiile sau extrasistolele sunt percepute ca o forma de aritmie cardiaca.

Contractiile premature ale inimii pot fi de mai multe tipuri. Ocazional, aceste contractii premature sunt normale si sunt mai frecvente in cazul copiilor si adolescentilor. De regula, nu se poate descoperi cauza, insa este importanta vizita la medic, pentru un diagnostic corect.

Ce inseamna extrasistole atriale

Bataile premature care au loc in camerele superioare ale inimii sunt contractii atriale premature (extrasistole atriale).

CAUZE

Medicii nu cunosc intotdeauna care este cauza acestor extrasistole atriale, insa acesti factori pot creste probabilitatea ca acest tip de palpitatii sa apara:

• sarcina;

• hipertensiunea arteriala, o boala cardiovasculara ori hipertiroidismul;

• stresul sau oboseala;

• cofeina;

• alcoolul;

• fumatul;

• medicamentele pentru raceala sau medicamentele pentru rinita alergica;

• medicamentele pentru astm;

• deshidratarea.

De regula, extrasistolele atriale nu au o cauza clara si nu prezinta riscuri pentru sanatatea pacientului. Ele se intampla in mod natural, insa unii pacienti care au acest tip de contractii premature ale inimii au alte afectiuni ale inimii in antecedente:

-muschiul inimii este slabit (cardiomiopatie)

-boala arteriala coronariana (depuneri de grasime in vasele de sange), numita si cardiopatie ischemica.

SIMPTOME

Atunci cand ai extrasistole atriale (adica acele contractii premature ale inimii care au loc in atrii), este posibil sa observi urmatoarele simptome: o zvacnire sau palpitatie in piept (flutter), oboseala dupa efort fizic sau dupa exercitii fizice, dificultate in respiratie sau durere in piept, ameteala sau vertij.

Ce inseamna extrasistole ventriculare

Bataile premature ale inimii care incep in camerele inferioare ale inimii se numesc extrasistole ventriculare sau contractii ventriculare premature.

Cauze

In cazul in care ai contractii ventriculare premature, insa esti o persoana sanatoasa, probabil ca nu exista vreun motiv de ingrijorare si nu este necesar tratamentul. Daca, insa, ai frecvent extrasistole ventriculare sau o boala cardiovasculara in antecedente, este posibil sa ai nevoie de tratament.

Extrasistolele ventriculare sunt contractii anormale care au ca punct de plecare ventriculele inimii. Aceste contractii suplimentare fac ca inima sa bata, de obicei, mai devreme decat s-ar intampla intr-un ritm normal al inimii. De cele mai multe ori, extrasistolele ventriculare intrerup ordinea normala a pomparii sangelui, adica mai intai in atrii, apoi in ventricule.

Nu se cunosc cu exactitate motivele pentru care apar extrasistolele ventriculare. Pot exista anumiti factori declansatori sau unele modificari in organism, care fac ca celulele din ventricule sa fie instabile.

Extrasistolele ventriculare pot fi asociate cu:

-anumite medicamente (decongestionante si antihistaminice);

-consumul de alcool sau abuzul de substante ilegale/droguri;

-nivelul crescut de adrenalina in corp, care poate fi cauzat de cofeina, tutun, efort fizic sau anxietate;

-afectarea muschiului inimii, din cauza cardiopatiei ischemice (boala arteriala coronariana), unei boli congenitale a inimii, hipertensiunii arteriale sau insuficientei cardiace.

SIMPTOME

De cele mai multe ori, extrasistolele ventriculare cauzeaza prea putine simptome ori nu determina aparitia niciunui simptom, insa este foarte posibil ca pacientul sa simta o senzatie ciudata in piept, cum ar fi un flutter (ca si cum inima ar avea o usoara vibratie, o zvacnire);

senzatia ca inima bate tare sau ca bate si sare din piept; pacientul simte ca inima sare o bataie sau ca nu are un ritm normal; pacientul are o perceptie sporita a batailor inimii (el este constient de ele).

Important

Daca medicul cardiolog descopera ca ai o afectiune asociata cu anumite contractii premature ale inimii, acesta va pune la cale un plan de tratament.

Loading...