Ești Sănătos

Candidoza bucală – simptomatologie si tratament

Una dintre cele mai frecvente afectiuni orale acuzate de pacienti este candidoza bucala. Aceasta este practic o infectie a mucoasei bucale cu diverse tipuri de ciuperci, cele mai des intalnite fiin candida albicans sau aspergilius.

Principalii factori favorizanti care duc la aparitia candidozei sunt:

1. igiena orala deficitara, mai ales in cazul persoanelor purtatoare de proteza dentara;

2. excesul de antibiotice;

3. sistemul imunitar slabit, persoanele in varsta si copiii in primele luni de viata au o probabilitate mai mare de a fi afectati.

4. diabetul zaharat, concentratia mare de glucoza din sange este un factor favorizant pentru proliferarea ciupercilor

Boala este foarte usor transmisibila, prin contact direct cu o persoana infectata sau cu obiecte contaminate.

Simptomagologia debuteaza cu senzatii de arsura la nivelul cavitatii bucale si a gatului, ulterior facandu-si prezenta pete albe, aderente de mucoasa limbii, in special. Tesutul din jurul acestor pete este dureros, iar la frecare (in timpul periajului dentar) pot sangera. De asemenea unele persoane, pe langa un gust neplacut in gura, pot experimenta si o dificultate in a simti gustul alimentelor.

Diagnosticul si tratamentul candidozei bucale.

Diagnosticul se va realiza in cabinetul medicului secialist ORL, in urma efectuarii analizei sputei si a exudatului faringian, care ulterior va stabili, in functie de rezultat, si tratamentul.

Din pacate tratamentul este unul de durata, iar uneori, in functie de organismul pacientului, acesta poate fi mai putin eficient sau rezultatele intarzie sa apara. Schema standard de tratament este de 7 zile, urmate de o luna pauza si inca o repriza de 7 zile cu medicamente antimicotice.

Tratamentele naturiste pot grabi vindecarea, mai ales daca sunt administrate concomitent cu tratamentul clasic cu medicamente. Sunt indicate gargarele cu bicarbonat de sodiu (un varf de cutit la o cana de apa) sau cu ceaiuri de nalba, galbenele sau marulu lupului. De asemenea,este eficienta si apa de gura cu efect terapeutic, care se foloseste pentru tratarea gingivitei.

Avand in vedere ca principala cauza care duce la aparitia candidozei este un sistem imunitar scazut, este recomandata o cura cu vitamina C si echinacea, ambele le puteti gasi in farmaciile naturiste sub forma de comprimate.

In perioada tratamentului este interzis cosumul de lactate proaspete, in special laptele dulce, in schimb este recomandat consumul de iaurt sau lapte batut.

Chiar daca simptomele dispar, dupa 3-4 luni este recomandat sa repetati examentul de specialitate in cabinetul ORL.