Ești Sănătos

Transpirația excesivă. Ce rol are, ce boli poate ascunde, cu ce o combatem

„Transpirația este o secreție transmisă de glandele sudoripare prin care organismul își face termoreglare. Atunci când este foarte cald afară, noi transpiram prin evacuarea unei cantități mici de apă. Pe toată suprafața corpului, apa se evaporă și în fenomenul de evaporare a apei, absoarbe căldură. Rolul transpirației de pe corp este să participe la fenomenele de termoreglare”, explică dr. Viviana Iordache, medic primar dermatolog.

În afară de faptul că răcorește corpul, transpirația ajută, până la un punct, și la hidratarea pielii. Un alt motiv al transpirației este acelea de a elimina anumite substanțe pe care fie ficatul, fie rinichii nu au putut să le elimine, arată dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog.

Ce boli poate ascunde o transpirație excesivă

Însă atunci când apare în exces, transpirația poate ascunde probleme de sănătate.

„O ciroză hepatică, o insuficiență renală cu nivel mare de creatinină și acid uric și uree…vor căuta glandele noastre sudoripare să supleze și să ajute sistemul de excreție renal sau hepatic prin eliminarea prin transpirație a unor cantități din toxicele pe care le ingerăm”, arată dr. Nedelcu.

Transpirația în exces apare și la emoții, stres sau chiar la bolnavii de inimă care fac efort sau în cazul unor afecțiuni endocrine. De multe ori este suficient să tratăm boala pentru a scăpa și de transpirație.

Însă, uneori, chiar glandele sudoripare sunt cele vinovate pentru excesul de apă pe care îl eliminăm.

Există însă situații în care nivelul de reglare al transpirației este dereglat în exces. Situația se numește hiperhidroză, ea poate să se manifeste pe diverse zone ale corpului.

Cum se combate hiperhidroza

Medicina modernă vine însă în ajutorul celor care suferă de hiperhidroză sau pur și simplu vor să scape de transpirația din zona axilei.

Contrar a ceea ce pot crede unii dintre noi, medicii spun că oprirea transpirației pe o bucată mică din piele nu duce la probleme de sănătate.

Astfel, se poate apela la toxina botulinică, un astfel de tratament având rolul de a bloca glanda sudoripară pentru 6-12 luni de la momentul tratamentului. Un tratament cu toxină botulinică începe de la 400 de euro.

După ce s-a folosit toxina botulinică, „uscând”, de pildă, complet axila, s-a constatat apariția de transpirație compensatorie. Aceasta si-a facut aparitia pe zone care altădată nu transpirau: la nivelul frunții, la nivel lombar, pentru că organismul trebuie să elimine excesul de căldură.

O altă metodă de a combate hiperhidroza este extirparea glandelor sudoripare.

Din păcate, de cele mai multe ori se formează cicatrici, se deformează arealul, nu este o soluție convenabilă, avertizează dr. Ioan Nedelcu.