Ești Sănătos

4 tratamente de casă cu iaurt care pot înlocui ședințele cosmetice scumpe

Iaurtul ‘’ţărănesc’’, obţinut din lapte nepasteurizat, este folosit la îngrijirea tenului din vremuri străvechi. Zincul conținut de iaurt deține proprietăți antiinflamatoare care pot reduce roșeața ce apare ca urmare a acneei, are efect ușor astringent, contribuie la regenerarea celulară și reglează producția de sebum.

Acidul lactic exfoliază și hidratează, contribuind la prevenirea ridurilor. Calciul previne și vindecă pielea uscată. Vitaminele B2, B12 și B5 din iaurt mențin tenul hidratat și radiant, protejează celulele de stresul oxidativ și de radicalii liberi. Tratamentele cu iaurt au efect ‘’de ridicare’’, tonifiere şi uşoară exfoliere a pielii. În același timp, iaurtul păstrează umiditatea naturală a epidermei şi este calmant, în cazul iritaţiilor, eczemelor şi arsurilor. Mască hrănitoare şi regenerantă Se amestecă 1 gălbenuș cu 1 lingură de miere și 1 lingură de iaurt. Se întinde apoi crema obţinută, pe faţă şi pe gât. Se lasă să acționeze 20 de minute, după care se îndepărtează cu apă călduţă. Masca cu iaurt se potriveşte oricărui tip de piele.

Şterge ridurile fine sau întârzie apariţia lor. Loţiune cu iaurt, pentru ten gras Se amestecă 2 linguri de iaurt cu 1 linguriță oțet de mere organic. Se întinde preparatul pe faţă cu ajutorul unui tampon de vată şi se lasă să acţioneze 20 de minute, apoi se clătește cu apă caldă. După un timp, nasul, fruntea şi bărbia se matifiază. Loțiunea se aplică de 2 ori pe săptămână. Mască pentru ten mixt, gras, acneic Într-un recipient de sticlă/porțelan se adaugă 3 linguri de iaurt la 3 linguri de argilă, amestecând uşor cu o ustensilă din lemn, până ce ajunge la consistenţa smântânii. Se pun câteva picături de tinctură de propolis și se amesstecă bine. Se întinde pe faţă compoziţia şi se lasă până ce ‘’crapă’’.

Se clăteste din abundenţă cu apă călduţă, apoi rece. Masca de aplică de 2 ori pe săptămână – adună porii, absoarbe grăsimea şi ameliorează acneea şi coşurile. Mască cu iaurt, pentru tenul uscat Se amestecă 6 linguri iaurt, 1/4 ceașcă migdale crude zdrobite fin, 2 lingurițe miere și 2 lingurițe ulei de germeni de grâu. Pasta fină se aplică pe piele, masând ușor. Masca are efect de exfoliere și este benefică în lupta împotriva radicalilor liberi, responsabili de îmbătrânirea pielii.