Ești Sănătos

Top 10 fructe care te ajută să slăbești

Cercetările din ultimii ani au ajuns adesea la concluzia că o dietă din care nu lipsesc fructele ne poate ajuta nu numai să ne menținem mai ușor silueta, ci și să pierdem din kilograme. Un studiu a arătat că la persoanele care consumă în mod constant fructe se poate observa o creștere a capacității de a slăbi.

De ce fructele ne pot ajuta să scăpăm de kilogramele în plus
Odată ce am decis că vrem să slăbim, trebuie să știm că fructele ne pot fi și ele de folos în acest demers din următoarele motive:

Nu au un conținut ridicat de calorii

Întrucât o dietă săracă în calorii este esențială în procesul de slăbire, este cazul să ne orientăm spre alimente care îndeplinesc această condiție. Iată câteva fructe ce se remarcă datorită unui conținut scăzut de calorii:
• Merele- Un măr de mărime medie ne va furniza 77 calorii
• Afinele- De pildă, o jumătate de cană de afine ne oferă 42 calorii
• Strugurii- O jumătate de cană (76 g) furnizează 52 calorii
• Pepenele roșu- Într-o cană cu miez de pepene se găsesc aproximativ 46 calorii
Exemplele pot continua, veți regăsi asemenea fructe și în cadrul articolului de mai jos. Oricare dintre ele ne pot ajuta să avem un regim hipocaloric, menit să ne ajute în lupta cu kilogramele în plus.
Grație fructelor putem să ne asigurăm un deficit de calorii, care apare când organismul va consuma mai multe calorii decât va stoca. În urma acestui proces, corpul se va folosi doar de ceea ce dispune și astfel vom putea slăbi.

Sunt bogate în fibre și în apă

În aceste condiții, ele sunt esențiale într-un proces de slăbire, îmbunătățindu-ne tranzitul intestinal. Când se întâmplă așa, nu vom mai ajunge să fim balonate, iar toxinele din corp vor fi eliminate.
De asemenea, trebuie să știm că un aport corect de fibre va preveni fluctuațiile bruște ale nivelului de zahăr din sânge. Astfel ne va feri de „atacurile” de foame, care ne pot sabota efortul de a pierde în greutate.

Ne ajută să ne menținem mai mult timp sătule

Tot datorită conținutului de fibre și de apă, fructele vor reduce din apetit și ne vor face să nu ne mai fie repede foame.
Este de reținut faptul că anumite fructe se caracterizează printr-un indice de sațietate ridicat.  Acesta se  referă la capacitatea unui aliment de a induce organismului senzația ridicată de saturație. Printre ele se numără merele și portocalele.

Cum ar trebui să consumăm fructele pentru a slăbi?

Nutriționiștii ne recomandă să avem grijă sub ce formă le consumăm.
Întrucât ele sunt bogate în fructoză, glucoză și sucroză (acestea sunt zaharuri), există posibilitatea, când nu sunt servite corespunzător, să ne facă să acumulăm kilograme în plus.
Studiile din ultimii ani arată chiar că sucul de fructe, consumat în exces, ne poate predispune spre obezitate.
Desigur, sucurile nu ne sunt nici ele periculoase pentru siluetă, cu condiția să nu facem excese.

Cele mai valoroase fructe, care ne pot fi oricând de ajutor în procesul de slăbire

Grapefruitul

Este considerat unul dintre super-alimentele destinate curelor de slăbire din următoarele motive:
• Grapefruitul este plin de fibre și de apă.
• Anumiți compuși din el reglează nivelul zahăr din sânge.
• Conține enzime specializate în arderea grăsimilor
Nu în ultimul rând, specialiștii spun că doar mirosind un grapefruit proaspăt sau ulei esențial de grapefruit ne vom reduce din apetit.

Ananasul

El ne poate oferi ajutor prețios din acest punct de vedere întrucât:
• Ne ajută să ne simțim sătule, deși nu ne furnizează multe calorii
• Este plin de fibre și de apă- Din aceste motive, nu ne vom confrunta des cu „atacuri” de foame
• Ananasul este și el bogat în vitamina C, despre care se spune că poate scădea și ea din nivelul de cortizol din organism.
Ai însă grijă și evită să consumi ananasul alături de lapte.

Lămâile

Nu le putem uita când vine vorba despre fructele cele mai recomandate în regimurile de slăbire. Astfel, ele se remarcă prin:
• Vitamina C din lămâi poate să contribuie și ea la diminuarea nivelului de cortizol din organism
• Au în componență polifenoli- Despre aceste substanțe se spune că sunt capabile și ele să reducă din acumulările de celule grase
• Coaja de lămâie este plină de pectină- Din acest motiv, lămâile ne pot face să ne simțim sătule pentru perioade mai mari de timp
Ca să te ajute în lupta cu kilogramele în plus, lămâile pot fi servite în tot felul de forme, precum: apă cu lămâie, limonade (fără adaos de zahăr), în sosuri, în salate, în ceaiuri etc.

Pepenele roșu

Plin de fibre și de apă, acesta este și sărac în calorii. De aceea, mizează pe el dacă vrei să scapi de kilogramele în plus.
Principala calitate a pepenelui este că ne ajută să fim hidratate corespunzător. Corpul nostru nu va ajunge astfel să confunde setea cu foamea și nu vom ajunge să mâncăm în exces.
De exemplu, puteți servi oricând o salată de pepene roșu, care să conțină și lămâie, brânză telemea, ulei de măsline și rucola.

Merele

Sunt printre cele mai potrivite alimente pentru a slăbi.  Fiind sărace în calorii, iar sarea și grăsimile lipsesc total din ele.
Mai mult decât atât, merele sunt foarte bogate în fibre. Ne ajută din următoarele puncte de vedere: ne vom simți sătule pentru un timp mai îndelungat  și vom avea un tranzit intestinal bun.
Cel mai bine va fi să consumăm zilnic această fructă, cu tot cu coajă.

Portocalele

Sunt unele dintre cele mai bune surse naturale de vitamina C.  Sunt și lipsite de grăsimi, au un număr mic de calorii și sunt bogate în fibre.
Cel mai bine este să le servești ca atare, nu sub formă de suc. De exemplu, 1 portocală mică conține 45 de calorii și 9 g zahăr. În timp ce 237 ml suc ne furnizează 134 calorii și 23 g zahăr.

Perele

Se remarcă datorită pectinei (o fibră solubilă), despre care specialiștii spun că are capacitatea de a reduce din apetit. Ideal va fi să le servim proaspete, cu tot cu coajă. Astfel ne vom completa aportul de fibre. Totodată, vom fi mai puțin expuse riscului de a ne confrunta cu niveluri mari ale colesterolului „rău”.

Rodia

Se remarca datorită prezenței acidului punicic. Acesta stimulează reducerea grăsimilor, prevenind rezistența la insulină. Când producția și eliberarea de insulină nu apar așa cum este normal, adică după masă, glucoza se va acumula în sânge pentru a ne oferi energie. În aceste condiții, pancreasul, pentru a ne menține un nivel normal al zahărului în sânge, va compensa prin această „rezistență”, eliberând mai multă insulină.
În același timp, rodia are un conținut ridicat de fibre și este săracă în calorii (de exemplu, 100 g rodie ne oferă 83 calorii).

Afinele

Sunt sărace în calorii (de exemplu, o cană conține doar 83 calorii). Sunt dense în nutrienți meniți să ne ajute să ardem grăsimile. Ne accelerează metabolismul. În plus, afinele sunt bogate în fibre și ne ajută să ne simțim sătule după ce le consumăm.
Le poți consuma în diverse forme, cu ar fi: pancakes cu făină integrală, sos de afine pe care să-l pui peste diverse alimente (cum ar fi brânză) sau un smoothie.

Zmeura

Nu o putem uita nici pe ea când vine vorba despre fructele care ne sunt de folos dacă vrem să pierdem în greutate.
Ea nu este doar săracă în calorii (1 cană de zmeură ne furnizează 50 calorii), ci nu are nici grăsimi. De asemenea, prezența unei cantități ridicate de fibre (cam 8 g la o cană) și apă o fac să fie foarte importantă în reglarea apetitului și reducerea „atacurilor” de foame de peste zi.
Mai mult, zmeura ne poate asigura tranzit intestinal mai bun.