Ești Sănătos

AVC silentios. Este posibil sa ai un accident vascular cerebral si sa nu stii?

Accidentul vascular cerebral poate afecta o persoana fara a o face constienta despre acest lucru. In general, existenta unui accident vascular cerebral este corelata cu afectarea capacitatii de a vorbi, amorteli sau chiar paralizii ale fetei sau ale corpului. Cu toate acestea, exista si forme asimptomatice de accident vascular. Formele silentioase se produc in acelasi mod ca accidentele vasculare ischemice. Adica, prin oprirea brusca a alimentarii cu sange a creierului. In acest mod creierul nu mai primeste oxigen, iar celulele sale sunt afectate.

Accidentul vascular cerebral silentios este greu de recunoscut, doarece intreruperea fluxului sanguin are loc intr-o zona a creierului care nu controleaza o functie vizibila precum vorbirea sau miscarea. Astfel, multe persoane nu afla niciodata ca au suferit un accident vascular cerebral sau afla prin investigatii imagistice realizate pentru alte afectiuni. La examinarea CT sau IRM, medicul poate observa zone mici ale tesutului cerebral ce au fost deteriorate.

Se poate crede, in mod gresit, ca acest tip de AVC este inofensiv

Și nu produce daune semnificative, deoarece nu are manifestari. In general, accidentul vascular cerebral silentios afecteaza doar o zona mica a creierului. Totusi, daca numarul acestora creste, daunele se cumuleaza, iar simptomele neurologice nu vor inceta sa apara. De exemplu, o persoana care sufera acest lucru poate experimenta pierderi de memorie si tulburari de concentrare.

In plus, studiile au demonstrat ca existenta unor accidente vasculare cerebrale asimptomatice creste semnificativ riscul de producere in viitor a unui accident vascular cerebral simptomatic si mult mai grav. De asemenea, s-a constatat ca AVC silentios este destul de frecvent in randul populatiei cu o varsta inaintata. De exemplu, un studiu din 2003 a aratat ca o treime din persoanele de peste 70 de ani a avut cel putin un accident vascular cerebral asimptomatic.

In ultimii ani, cercetatorii au confirmat faptul ca existenta unui numar ridicat de astfel de leziuni la nivelul creierului creste semnificativ riscul de dementa vasculara sau dementa multi-infarct.

Simptomele acestei afectiuni sunt reprezentate de:

– tulburari de memorie;
– afectiuni emotionale, precum crize violente de ras si plans in momente neadecvate;
– tulburari de mers;
– dezorientare temporo-spatiala, chiar pierderea in locuri anterior cunoscute;
– dificultati in luarea deciziilor;
– pierderea controlului intestinal si vezical.
– diferentiere.

Accidentul vascular cerebral silentios difera de alte tipuri de accidente vasculare cerebrale, printre care si atacul ischemic tranzitor (AIT), accidentul vascular cerebral ischemic si cel hemoragic. Diferentierea se face pe baza urmatoarelor aspecte:

Accidentul vascular cerebral silentios

AVC silentios are drept cauze posibile: formarea de cheaguri de sange (trombi), hipertensiunea arteriala, ingustarea vaselor de sange, cresterea nivelului de colesterol si diabetul. Simptomatologia este absenta, dar daunele cerebrale sunt permanente si se pot cumula.

Atacul ischemic tranzitor

Atacul ischemic tranzitor are debut brusc, cu evolutie acuta si complet reversibila. Cauzele sale cuprind hipertensiunea arteriala, formarea de trombi, hipercolesterolemia si ingustarea arterelor. Manifestarile sale includ:

– dificultati de mers;
– cecitate monoculara (pierderea vederii la nivelul unui ochi) sau pierderea vederii in anumite zone din campul vizual;
– durere de cap brusca si severa;
– vertij;
– confuzie.

Simptomele dispar in maxim 24 de ore, dar reprezinta un semn ca un accident vascular cerebral de amploare s-ar putea produce in viitor.

Accidentul vascular cerebral ischemic

Se produce prin blocarea fluxului sanguin catre creier, urmand ca acesta sa nu mai primeasca oxigenul de care are nevoie. Cauzele sunt aceleasi ca si in cazurile anterioare, iar simptomele sunt reprezentate de:

– dificultati de vorbire, incluzand afazia (poate fi senzoriala, motorie si mixta);
– slabiciune si paralizie/pareza la nivelul fetei, bratelor sau picioarelor;
– dificultati la mersul pe jos;
– pierderea vederii in anumite zone ale campului vizual sau la nivelul unui ochi;
– dureri severe de cap, instalate brusc;
– vertij, dezorientare, confuzie.

Aceste simptome dureaza, de obicei, mai mult de 24 de ore si se pot remite cu timpul. Totusi, in unele cazuri, pot deveni dizabilitati permanente.

Accidentul vascular cerebral hemoragic

Accidentul vascular cerebral hemoragic are drept mecanism de producere extravazarea sangelui in parenchimul cerebral. AVC hemoragic este mult mai grav decat cel ischemic, putand produce decesul mult mai rapid. Cauzele sale sunt reprezentate de tensiunea arteriala crescuta, consumul de droguri, traumatisme sau anevrisme cerebrale.

Tabloul clinic al accidentului vascular cerebral hemoragic include simptomele prezentate anterior, doar ca instalarea lor este mult mai rapida. Ele dureaza mai mult de 24 de ore si pun in pericol viata. In urma accidentului vascular cerebral hemoragic, pacientul isi poate reveni complet sau poate ramane cu sechele pe viata.

Loading...