Ești Sănătos

Pericolul din si de la piscine. Ce boli de piele transmisibile putem lua de la bazin

Boli de piele transmisibile in urma vizitei la piscina
– ciuperca piciorului (Tineapedis) se simte foarte bine in mediu cald si umed, apare in special intre degetele picioarelor, avand simptome precum: fisuri, maceratie, descuamare, mancarimi. Necesita 5-6 saptamani de tratamen antimicotic oral.

– daca TineaPedis se extinde, la nivelul unghiilor apare ciuperca unghiilor (TineaUnghium), manifestata prin unghii ingrosate, friabile si mult mai greu de tratat, deoarece antimicoticele locale nu patrund in lama unghiala. Pentru a ne feri de acest disconfort cu care multi pacienti se lupta timp de ani de zile, trebuie sa facem dus la intrarea in piscina, dus la iesire, iar picioarele trebuie sterse cu prosopul pentru a nu ramane umezeala intre degete. De asemenea, mersul de la sezlog la piscina sau oriunde in incinta strandului se face doar cu slapi/sandale, niciodata desculti.

– o alta micoza este Pitiriazis Versicolor, determinata de o ciuperca pe care o avem cu totii pe piele (MalasseziaFurfur), dar care la caldura, umezeala, schimbare de pH, se poate inmulti exagerat si se poate transmite prin contact interuman. Din nou, igiena personala riguroasa ne salveaza.

– foliculitele sunt infectii strepto-stafilococice ale foliculului pilos (membre, torace si scalp) si se manifesta prin eruptie de pustule mici, localizate la nivelul firelor de par.
Pot aparea si pe tegumentul indemn, dar creste probabilitatea infectarii daca sunt leziuni la nivelul pielii (zgarieturi, rani, alte afectiuni dermatologice):

– veruci (negi) daca talpa sta mult timp umeda si umblam desculti;

– molluscum contagiosum produsa de un Poxvirus – se manifesta prin leziuni de culoarea pielii sau roz care se trateaza prin crioterapie;

– granulomul de piscina, apare la inotatorii profesionisti, produsa de Micobacterium marinum. Este obligatoriu antibioterapie, uneori interventie chirurgicala;

– iritatiile pielii si ale ochilor produse de cantitati prea mari de clor;

– agravarea acneei existente, deoarece clorul deshidrateaza intens pielea, ceea ce determina cresterea secretiei glandelor sebacee.

Alte afectiuni pe care le putem „lua” de la piscicna
– conjunctivita – produsa de Chlamidiatrachomatis, ce se manifesta cu inrosirea si umflarea pleoapelor, secretii lacrimale abundente, senzatie de corp strain in ochi;

– otita externa – produsa de stafilococ sau pseudomona saeruginosa, cu dureri de ureche, prurit, senzatie de ureche infundata;

– infectii genitale – produse de Trichomonas Vaginalis care se transmite prin apa calda a piscinelor;

– afectiuni gastro-intestinale de la boli diareice produse cel mai frecvent de Escherichia Coli si Shigella, la parazitoze cum sunt giardiaza si oxiuroza, infectii cu protozoare cum este criptosporidioza, pana la hepatita virala A.

Asadar, putem avea o multime de simptome care mai de care mai neplacute. Ce facem, nu mai mergem la piscina? Mergem, dar cu respectarea regulilor de expunere la soare si a celor de igiena personala:

– dus si cu folosirea sapunului sau a gelului de dus inainte sa intram in bazin si la iesire;
– ne stergem cu prosopul la terminarea dusului pentru a nu ramane pielea umeda;
– folosirea slapilor in incinta strandului;
– parul prins sau, mai corect, folosirea unei casti de inot;
– nu sarim in apa pentru a ne feri de otite, conjunctivite sau boli gastro-intestinale prin ingestia apei. Ne ferim pe noi, dar si din respect pentru cei din jur!
– este interzis scaldatul la piscina timp de 2 saptamani de la vindecarea diareei sau a altor boli.

Loading...