Ești Sănătos

Depresia – un soi de traumă cerebrală! 9 simptome, care bat alarma

Majoritatea oamenilor se pot simți, uneori, deprimați. Această stare poate fi cauzată de diverse situații cum ar fi concedierea, pierderea partenerului, divorțul, lipsa banilor, etc. Astfel de situații dificile te pot determina să te simți speriat, trist, singur sau nervos.

Aceste stări sunt un răspuns normal la apariția unor astfel de situații stresante și, deși te simți deprimat din cauza lor, acest lucru va trece în cele din urmă, iar tu vei reveni la normal.

Cu toate acestea, există și acei oameni care se simt așa tot timpul, fără a avea un motiv special. Această stare îi deconectează de la o funcționare normală și îi împiedică să aibă o viață normală. Dacă o persoană, trece prin această stare de stres, mai mult de două săptămâni, atunci acea persoană are o perioadă depresivă majoră.

Această tulburare se numește Tulburare Depresiv Majoră, iar potrivit specialiștilor americani, asta ar fi principala cauză a dizabilității. Tulburarea Depresiv Majoră afectează persoanele de toate vârstele, inclusiv copii mici și adolescenții. Afecțiunea este diagnosticată atunci când cel puțin 5 dintre simptomele de mai jos persistă pentru o perioadă de două săptămâni:

Persistă senzația de gol sau tristețe
Senzația de speranță pesimistă
Senzația de neajutorare sau de vină
Pierderea interesului pentru hobby-uri sau activități, inclusiv sexul
Lipsa energiei, senzația de oboseală
Timp greu de concentrare
Insomnia, trezirea dimineața devreme
Gânduri suicidale
Tulburări digestive, dureri de cap

Potrivit unei cercetări realizate de ENIGMA MDD Working Group, depresia afectează creierul, cauzându-i daune psihologice. Studiul a fost realizat pe un eșantion de aproximativ 9.000 de persoane, dintre care 7.199 erau sănătoase, iar 1.728 fuseseră diagnosticate cu depresie majoră.

Potrivit specialiștilor, originea depresiei se află în hipocamp – secțiune a creierului mai mică la persoanele deprimate cronic. ENIGMA MDD Work Group a dezvăluit că persoanele cu depresie au volumul hipocampului mai mic cu aproximativ 1,24%. Hipocampul este responsabil pentru crearea noilor amintiri, procesarea amintirilor pe termen lung și răspunsurile emoționale. Acesta este localizat în lobul temporal medial.

Vestea bună este că leziunile provocate de Tulburarea Depresiv Majoră sunt reversibile. Asta înseamnă că cu un tratament adecvat, funcțiile creierului vor fi readuse la normal. Dacă crezi că ai simptomele enumerate mai sus, atunci în cel mai scurt timp trebuie să te adresezi unui medic specialist.

Loading...