Ești Sănătos

Gaze intestinale: ce indică ele despre sănătatea ta?

Gaze intestinale – cea mai supărătoare problemă dintre toate afecțiunile digestive. Acestea apar în momentele cele mai nepotrivite. Dacă le ții în tine, îți provoacă dureri abdominale și emit zgomote care atrag atenția celor din jur.

Deși gazele sunt o manifestare firească, normele sociale ne obligă să ne abținem de la eliminarea lor când suntem în public. Prin urmare, această problemă poate crea dificultăți și la nivelul vieții sociale.

Chiar dacă îți provoacă jenă, gazele intestinale reprezintă un indicator foarte util al stării tale de sănătate. Acestea sunt create la încheierea digestiei, drept pentru care ele te avertizează dacă a existat o problemă în acest proces.

După cum știi deja, metabolizarea corespunzătoare a alimentelor este esențială pentru menținerea sănătății fizice și psihice. Acest proces joacă un rol important în întărirea imunității și în secrețiile hormonale, ținând la distanță anxietatea și depresia, de exemplu.
Prin urmare, este important să acorzi o atenție mai mare gazelor intestinale. Uită de prejudecăți și de stigmate sociale. Nu uita, gazele sunt un fenomen natural, obișnuit, la fel ca strănutul sau mâncărimile.

Trebuie să înveți să accepți manifestările corpului tău.

Gaze intestinale și ce spun ele despre sănătatea ta
Sindromul colonului iritabil
Gazele intestinale pot fi un simptom al sindromului de colon iritabil
Chiar dacă sindromul colonului iritabil este detectat în mod normal atunci când suferi de diaree sau constipație, flatulența excesivă poate fi primul stadiu al afecțiunii.

Este normal să elimini până la 14 gaze pe zi.
Dacă suferi de acest sindrom, gazele sunt mai frecvente, iar mirosul mai puternic decât ar fi normal.
Dacă observi și tu aceste schimbări, este indicat să mergi la medic.
Obiceiuri alimentare proaste
Când mănânci prea repede, ai probleme digestive. Sistemul digestiv nu are suficient timp pentru a produce acizii și sucurile gastrice necesare pentru a procesa alimentele. Astfel, apar gaze intestinale și alte probleme ale tranzitului.

Dacă ți-ai format un obicei din a mânca prea repede, poți dezvolta infecții sau alergii care provoacă flatulență în exces.

Gazele pot fi un simptom al ulcerului și al paraziților intestinali
Gazele pot fi un simptom al ulcerului gastroduodenal
Gazele pot indica prezența unor leziuni sau ulcerații la nivelul organelor interne. În plus, acest simptom este însoțit, de obicei, și de eructații.

Întrucât nu sunt provocate de un obicei anume, vei observa anumite schimbări dacă întâmpini dificultățile menționate mai sus. Prin urmare, este indicat să apelezi la un specialist de îndată ce observi apariția lor. Sunt probleme de sănătate care pot fi tratate dacă sunt depistate la timp.

Sensibilitate la anumite mâncăruri și băuturi
Nu ne referim numai la alergii. Există anumite mâncăruri și băuturi care nu provoacă reacții atât de severe, însă îți dau o stare de rău.

Loading...