Ești Sănătos

Semnale de alarmă ale unui neurolog, pentru români: ”Principalul ucigaș al adulților. România, locul trei în lume”

neurolog băjenaru

Celebrul neurolog Ovidiu Băjenaru transmite puternice semnale de alarmă cu privire la principalul ucigaș al adulților români. Șeful Clinicii de Neurologie de la Spitalul Clinic Universitar de Urgență București prezintă o statistică absolut îngrijorătoare.

Accidentele vasculare cerebrale, din păcate, în România, sunt principalul ucigaș în populația adultă, alături de boala coronariană.

Ovidiu Băjenaru a spus că „accidentele vasculare cerebrale sunt, de departe, principala cauză de invaliditate fizică și mentală.”

Totodată, el precizează că „din nefericire, în lume, România ocupă poziția a treia în topul țărilor în care se moare din cauza accidentelor vasculare cerebrale și că rămâne o mare problemă de sănătate publică”.

FACTORI DE RISC

1. Hipertensiunea arterială

Despre factorii de risc, șeful Clinicii de Neurologie de la Spitalul Clinic Universitar de Urgență București a subliniat că vorbim „în primul rând de hipertensiunea arterială, cea mai frecventă afecțiune vasculară și care astăzi beneficiază de soluții terapeutice extrem de eficiente. Problema este ca și medicii, și populația trebuie să înțeleagă că această afecțiune trebuie depistată la vârste mici ca valori, nu foarte mari ale tensiuni. Valori ale tensiunii maxime care depășeșc 14-15 centimetri coloana de mercur sunt deja un factor de risc important pentru modificarea în timp a vaselor cerebrale, a căror patologie este, de fapt, cauza cea mai frecventă a accidentelor vasculare cerebrale.

Este cel mai important factor de risc și este și cel mai tratabil. De la vârsta adolescenței oamenii trebuie să-și măsoare tensiunea arterială și când există valori crescute să înceapă o terapie, care nu constă doar în terapia medicamentoasă, ci și a regimului de viață”.

Ce înseamnă schimbarea regimului de viață

Ovidiu Băjenaru a precizat că „regimul de activitate fizică nu trebuie diminuat, dimpotrivă, trebuie crescut în parametri rezonabili, scăderea consumului de sare, scăderea consumului crescut de alcool, a fumatului.”

Medicul a subliniat că hipertensiunea arterială este una cronică.

„Se poate trata atât timp cât omul respectă regimul de viață și face tratament. Când valorile tensionale s-au normalizat, oamenii greșesc aici, își întrerup tratamentul sau îl diminuă crezând că s-a vindecat. Hipertensiunea arterială nu este o boală care să se vindece, e o boală care se tratează și trebuie tratată constant tot restul vieții”, a spus medicul neurolog.

Dislipidemia

„Măsurarea periodică a valorilor componentelor profilului lipidic este foarte important”, a atras atenția Ovidiu Băjenaru.

Șeful Clinicii de Neurologie de la Spitalul Clinic Universitar de Urgență București a precizat că „odată depistată o dislipidemie, ea trebuie tratată. Cum? Prin regim alimentar, prin exercițiu fizic constant și cu multe beneficii. În regimul alimentar, trebuie să existe alimente vegetale, cu reducerea, chiar scoaterea completă a dulciurilor concentrate, scăderea grăsimilor de origine animală, cu tipizarea uleiurilor vegetale”.

Diabet zaharat tip II

„Aproximativ 40% dintre pacienții noștri au diabet zaharat de tip II și cel puțin jumătate îi descoperim că au diabet cu ocazia primului accident vascular cerebral”, a subliniat Ovidiu Băjenaru.

Obezitate, fumat, alcool

Medicul primar neurolog a precizat, în acest context: „Nu putem să nu avem în vedere obezitatea și supragreutatea, un alt factor de risc important, apoi fumatul, consumul excesiv de alcool sunt iar factori de risc cât se poate de modificabil prin renunțarea la acestea”.