Ești Sănătos

Kaki, fructul zeilor: Cum se mănâncă corect

Seamănă la aspect cu o roşie, are gust între ananas şi piersică şi este potrivit şi în cocktailuri, şi în salate, şi în reţete de deserturi. Vorbim despre kaki, piersica japoneză sau persimona. Fructul cu look exotic este în plin sezon iarna, aşa că ar fi bine să profiţi de el în săptămânile ce urmează.

La Roma sau în alte oraşe mediteraneene, localnicii drăguţi pot fi rugaţi să ţi-l culeagă din curtea lor şi să ţi-l dea peste gard. Un kaki bine copt este o încântare pentru papilele gustative. Aproape ăa se topeşte în gură. E drept că la noi îl vei găsi cel mai des un pic necopt în lădiţele de la supermarket şi la un preţ destul de piperat.

Copacii în care cresc poartă numele Diospyros, care vine din greaca antică semnificând „fructul divin” sau “hrana lui Zeus”. Cele două specii de persimona comestibilă provin fie din Asia, fie din America de Nord. Fructele din Asia de la Diospyros kaki sunt crescute în Japonia şi China şi sunt cele mai întâlnite şi la noi cu varietăţile Hachiya şi Fuyu. Au mărimea unei piersici medii, o culoare care variază de la galben la portocaliu închis, coaja tare şi lucioasă, o pulpă dulce şi textură asemănătoare cu cea a roşiei.

Fructele kaki sunt bogate în beta-caroten şi minerale (sodium, magneziu, calciu şi fier), iar studiile au descoperit că au de două ori mai multe fibre decât merele. În plus, conţin mulţi fenoli importanţi în menţinerea unei inimi sănătoase.

Între amar şi dulce
Toate persimonele pot fi astringente sau non-astringente, o caracteristică definită de prezenţa taninilor, cei care dau gustul uşor uscat şi amar. Fructele care nu sunt coapte au un nivel ridicat de tanini, de aceea au şi un gust amar şi uşor înecăcios. Când sunt coapte devin dulci şi moi precum piersicile.

1. Hachiya – este varietatea astringentă a fructului cu o formă asemănătoare cu a unei inimi. Sunt puternic astringente şi tari atunci când sunt necoapte, dar dacă le pui într-o pungă de hârtie alături de un măr, le poţi grăbi procesul de coacere. Fructele Hachiya au o aromă mult mai delicată în comparaţie cu varietatea Fuyu, însă pentru a le putea gusta dulceaţa trebuie să ai răbdare să se coacă bine. Devin însă foarte moi şi le vei putea mânca doar cu linguriţa sau le poţi folosi în piureuri şi dulceţuri.

2. Fuyu – este varianta non-astringentă, dar asta nu înseamnă că nu conţine tanini. Pierde, însă, mult mai repede gustul amărui în timpul coacerii şi, astfel, poate fi mâncat când încă are o consistenţă tare. Le poţi mânca ca pe un măr şi le poţi felia mai uşor în salate şi pentru prăjituri. Bineînţeles că le poţi lăsa să se coacă foarte tare până când pulpa lor are aspectul unui jeleu şi atunci le poţi transforma într-un piure.

Citeşte în seminţe
Nu toate varietăţile de persimona au seminţe. Dacă găseşti totuşi una cu seminţe poţi prezice cum va fi iarna, spun tradiţiile asiatice. Dacă seminţele seamănă cu o furculiţă atunci iarna va fi blândă, daca seamănă cu o lingură, atunci va fi zăpadă multă, iar dacă arată ca un cuţit, atunci va fi viscol. Probabil că nu e cea mai corectă prognoză, dar e distractiv să faci astfel de predicţii mai ales pentru copii.

Loading...