Ești Sănătos

Epidemie de rujeolă în România. Pentru copiii nevaccinați, riscurile sunt uriașe! Avertismentul medicului Mihai Craiu

Suntem în plină epidemie de rujeolă, dar mulţi părinţi refuză să-şi vaccineze copiii! Medicii avertizează că pericolul este uriaş, mai ales că, în ultimii ani, complicaţiile acestei boli au cauzat nu mai puţin de 60 de decese în rândul celor mici! Simptomele pot fi uşor confundate cu cele ale unei banale răceli, iar, la spital, se ajunge, uneori, când este prea târziu!

Din ce în ce mai mulţi copii care prezintă simptome de infecţii virale ajung în camerele de gardă ale spitalelor în această perioadă! Ca să fie sigură de sănătatea fetiţei ei, Irina a făcut o prioritate din administrarea vaccinului ROR impotriva rujeolei.

Pentru ca boala este foarte contagioasa, raspandirea ei a ajuns la cote alarmante in ultima perioada.

Mihai Craiu, medic pediatru: Avem oficial peste o mie de cazuri confirmate de rujeloa. Suntem pe locul 4 in Europa la cazuri confirmate de rujeola, iar in ultima luna, din cate ati vazut, suntem campionii absoluti ai europei, cu de doua ori mai multe cazuri decat Franta, care e pe locul 2.

Iar Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Epidemiilor anunta ca in tara noastra exista o problema de raportare a cazurilor, asa incat situatia imbolnavirilor ar putea fi mult mai mare. La nivel national, numarul deceselor în rândul copiilor a ajuns la 64, în ultimii 3 ani. Si asta, din cauza ratei de vaccinare foarte scazute, care abia se apropie de 75 la suta.

Mihai Craiu, medic pediatru: Ne plaseaza foarte mult sub limita de protectie! OMS spune ca o boala contagioasa poate fi oprita intr-o comunitate daca 90 la suta din copii unei comunitati sunt vaccinati pentru boala respectiva.

Citeste si: Alte 40 de cazuri nou-confirmate de rujeolă au fost raportate în ultima săptămână

Odata ce copilul face febra asociata cu eruptii cutanate, parintele ar trebui sa intre in alerta. Simptomele sunt uşor de confundat cu cele ale unei răceli, dar complicatiile aparute de la o diagnosticare gresită pot fi fatale.

Specialistii recomanda ca fiecare parinte sa urmeze schemele de vaccinare făcute de către medicii de familie, iar la orice simptom diferit, sa mearga direct la cabinetele medicale.

Loading...