Ești Sănătos

Coenzima care menține întreg organismul tânăr, întărește sistemul imunitar și previne bolile cronice. Iată din ce alimente o poți obține ușor

Descoperită în 1957, Ubiquinona, respectiv coenzima Q10, este capabilă să reducă viteza normală de îmbătrânire a organismului cu aproape 80%.

Constatarea a fost făcută în urma unui studiu recent realizat de New England Institute.

Remarcabilul rezultat anti-îmbătrânire este posibil prin creșterea nivelului energetic, stimularea imunitară și blocarea acțiunii radicalilor liberi care degenerează celula.

Coenzima Q10 este o substanţă liposolubilă, cu un rol asemănător vitaminelor, cu precizarea ca Q10 este sintetizată în corp. Este prezenţa în fiecare celulă a organismului, în special în cele cu activitate foarte intensă precum: ficatul, inima sau creierul. De remarcat că, deşi coenzima Q10 se găseşte în toate celulele organismului, cea mai mare concentraţie este în inimă. De altfel, izolarea coenzimei Q10 s-a făcut din inimă de bou în anul 1957, de către Frederick Crane de la Enzyme Research Center, din cadrul Universităţii Wisconsin, Statele Unite ale Americii.

Coenzima Q10 îndeplineşte două funcţii principale: produce energie şi acţionează ca antioxidant puternic prin inactivarea radicalilor liberi responsabili de distrugerile celulare, fiind deosebit de importanţă pentru sportivii de performanţă şi nu numai.

După 30 de ani, organimsul nu mai produce suficientă coenzima Q10
La nivel dermatologic, Coenzima Q10 stopeaza procesul de îmbătrânire al pielii. Acţionează la nivelul epidermei, protejând împotriva efectelor nocive ale razelor UV şi prevenind astfel apariţia ridurilor.

Cantitatea necesară de Coenzimă Q10 este fabricată de organism în primii 25-30 de ani de viaţă. La vârsta de 24-28 ani, organismul atinge producţia proprie maximă de Q10. După 30 de ani, organismul încetineşte ritmul fabricării de Q10 în paralel cu procesul de îmbătrânire. Pentru a se păstra cantitatea necesară de Q10 în organism se impune că aportul de Q10 să fie realizat exogen, prin utilizarea suplimentelor alimentare care nu numai că sporesc nivelul de Q10 din sânge, dar şi stimulează producţia proprie de Q10 a organismului.

60 mg/zi de Q10

Studiile recente arată că reducerea cantităţii necesare de coenzimă Q10 în sânge cu doar 25% are drept consecinţe apariţia unor serioase probleme de sănătate. Coenzimă Q10 este folosită că supliment nutriţional adjuvant în: profilaxia afecţiunilor cardiovasculare, afecţiunilor sistemului nervos, parodontopatii, tulburări de menopauză, osteoporoză, hipotiroidie, infertilitate, obezitate, afecţiuni neurologice degenerative, afecţiuni digestive şi ale glandelor anexe, sindromul oboselii cronice, suprasolicitare fizică şi intelectuală, recuperarea organismului după efort, cancer, scleroză multiplă, imbunăţirea sistemului imunitar, diabet, prostată. Studiile arată că pentru profilaxia bolilor cardiace, este necesar un aport de 60 mg/zi de Q10 de la vârstă de 36 ani până la 60 ani, asigurându-vă că nu veţi deveni niciodată cardiaci.

Alimentele care conţin coenzima Q10 sunt: peste (sardine şi ton), carne de vită şi organe de animale: inimă, ficat, spanac, broccoli, ouă, alune. Din păcate, în cursul prelucrarii termice a alimentelor, prin gătire, acest Q10 devine inactiv, deşi CoQ10 rezistă până la o temperatură de 100-115 grade. De aceea, este necesar aportul de Q10 prin suplimente nutritive.

Deficitul de coenzima Q10 din organism face ca erecţia să se producă mai greu şi să nu poată fi menţinută mult timp

O echipă de cercetători de la Universitatea San Diego din California spun că un nivel scăzut de coenzima Q10 în organism scade şansele de a atinge orgasmul cu aproximativ 50 la sută. Experţii americani spun că dorinţa şi performanţa sexuală depind de o serie de factori. Astfel, buna funcţionare a sistemului cardiovascular, starea generală de sănătate, capacitatea de concentrare şi, înainte de toate, resursele de energie ale corpului sunt toate elemente esenţiale.

Loading...