Ești Sănătos

Aspirina și paracetamolul au fost interzise! Cum s-a ajuns la o asemenea situație: Efectele devastatoare asupra corpului

1 paracetamol 223 b

Decizie radicală într-una din țările cele mai dezvoltate din Europa. Aspirina și paracetamolul au fost interzise. S-a ajuns la o asemenea situație fără ieșire din cauza unor cazuri extrem de grave. S-a aflat ce efecte devastatoare au acestea asupra corpului.

Aspirina și paracetamolul au fost interzise

Franța a decis să interzică paracetamolul și aspirina. Totul s-a întâplat după o evaluare amplă a specialiștilor de la Paris. Este o măsură care s-ar putea extinde în toată Europa pentru a combate un obicei periculos, răspândit și la noi în țară: automedicația. Luat în doze mari și pe termen lung, paracetamolul a provocat creșterea îmbolnăvirilor de hepatită, spun medicii din Hexagon.

Decizia a fost luată după ce, acum doi ani, o tânără de 22 de ani a fost găsită moartă în casa ei din Strasbourg, răpusă de o intoxicație hepatică acută provocată de paracetamol. În România, un tânăr de 19 ani a fost acum două luni la un pas de moarte din același motiv. Cele mai bine vândute medicamente fără prescripţie în România conţin două din cele trei substanţe: aspirină, paracetamol, ibuprofen, anunță Digi24.

Farmaciștii sunt îngrijorați de acest fenomen: medicația la proprie inițiativă. Se tem să nu ajungem în situația din Franța, unde consumul de paracetamol a crescut cu peste 50 la sută în ultimii 10 ani.