Ești Sănătos

Mare atenție! Ce se întâmplă dacă mănânci cartofi prăjiți zilnic? Consecințele sunt foarte grave

prajire cartofi

Cartofii prăjiți sunt preferații românilor. Copiii i-ar mânca zilnic dacă s-ar putea. Din păcate, cartofi prăjiți nu fac foarte mult bine organismului nostru.

Medicii recomandă să-i consumăm cât mai rar. Cei care consumă zilnic cartofi prăjiți pot avea mare probleme.

Kilogramele în plus își vor spune cuvântul!
Cartofii conțin carbohidrați complecși, care îți vor îngreuna digestia. Astfel, dacă îi vei consuma des, te vei îngrășa cu siguranță. Consumul de cartofi crește riscul de obezitatea și îți îngreunează metabolismul. Mai mult, vei avea mai puțină energie.

Vei fi mai predispus la boli precum diabetul sau afecțiunile cardiovasculare. Cei care consumă cartofi frecvent pot face diabet de tip 2. Cartofii duc la creșterea colesterolului.

Cartofii duc la apariția cancerului?
Pregătiți la o temperatură foarte mare, cartofii produc acrilamida. Potrivit rezultatelor obținute de Centrul Național pentru Cancer din SUA, această substanță poate duce la mutații genetice și deteriorarea ADN-ului.

Ce spune Mihaela Bilic despre cartofii prăjiți?

„Cuvântul nociv e impropriu. Mâncarea, dacă e comestibilă, nu poate decât să fie bună de mâncat. Dacă copilul are probleme de greutate, atunci alimentele care sunt cu densitate calorică mare sunt mai puţin recomandate pentru copil. Toate lucrurile concentrate au volumul mic. Una e să ne umplem stomacul cu ciorbă, alta e să îl umpli cu caşcaval. Caşcavalul se mănâncă cu pâine pentru că e concentrat. Pot apărea capcane: să mâncăm prea mult din alimente extrem de concentrate. Unele alimente sunt bogate în apă şi aer, care dau densitate şi saţietate. Dar sunt sărace în calorii, ciorba, laptele, de exemplu. Putem avea situaţia următoare: un copil slab va prefera alimentelte dietetice în mod instinctiv. Din ciorbă nu ai cum să creşti. E o chestiune de nuanţă. Ne plac cartofii prăjiţi cu şniţel. Un cartof întreg absoarbe uleiurile vegetale şi va avea de 4-5 ori mai multe calorii atunci când devine prăjit. Uleiul e cea mai concentrată substanţă nutritivă. Este mai hrănitor, dar unor copii nu le face bine la siluetă. Produsul nu e toxic, doza face otrava. Orice lucru în exces sau prea des poate să aducă probleme. Dar de siluetă, nu de sănătate. Puţin probabil să ne îmbolnăvim de la cartofi prăjiţi sau șnițel”, a fost răspunsul nutriționistului.