Ești Sănătos

Ţigările vă pot afecta întreg organismul, nu doar plămânii

koureni zakaz shutterstock

Credeţi că, dacă fumaţi, puteţi avea probleme doar cu plămânii? Ei bine, vă înşelaţi amarnic! Specialiştii spun că, pe lângă bolile de plămâni, fumătorii pot dezvolta probleme cu inima, dar se expun unor riscuri foarte mari şi în ceea ce priveşte alte organe ale corpului.

Dr. Melania Dima susţine că fumătorii sunt mai predispuşi să facă artrită reumatoidă, iar medicaţia pentru această boală nu este suficient de eficientă în cazul lor. Din păcate, distrugerea articulaţiilor este un proces ireversibil, care poate duce la imobilizare, deci gândiţi-vă de două ori înainte de a băga ţigarea în gură.

Totodată, de-a lungul timpului, s-a demonstrat că bărbaţii care fumează sunt mai predispuşi să sufere de disfuncţii erectile, dar şi cancer testicular, în timp ce femeile au un risc crescut de a dezvolta cancer cervical.

„În afară de aceste probleme, gingiile persoanelor fumătoare devin mai sensibile, sângerează, apar dureri la mestecat, ca să nu mai spunem că şi respiraţia este tot mai urât mirositoare. Desigur, există şi situaţii în care fumătorii îşi pierd dinţii, din cauza ţigărilor consumate în exces. De asemenea, trebuie amintite boala Crohn, ulcerul, polipii pe colon, pancreatita şi cancerul de pancreas, acestea fiind doar câteva dintre bolile grave legate de digestie pe care le puteţi face dacă fumaţi”, a precizat specialistul.

În plus, ca „bonus”, aveţi cu 35% mai multe şanse să faceţi diabet de tip 2, care vă va afecta serios ficatul şi pancreasul.