Ești Sănătos

De ce te îngrași dacă mănânci după ora 18:00

Probabil că ai auzit de o grămadă de ori expresia „nu e bine să mănânci după 18:00”. Legenda spune că orice mănânci după ora 18:00 se transformă în grăsimi pe timpul nopții sau nu se digeră deloc. Totuși, majoritatea oamenilor au un program de lucru care se încheie la ora 18:00 sau vin acasă și mai târziu. Asta înseamnă că trebuie să sară peste cină?

Legătura dintre gustările târzii și kilogramele în plus

Studiile făcute pentru a confirma ipoteza conform căreia mâncatul după ora 18 îngrașă au declanșat foarte multe controverse.

Într-un experiment, un grup de bărbați sănătoși din punct de vedere fizic au încetat să mai mănânce după ora 18 și au pierdut aproximativ un kilogram pe săptămână. După terminarea experimentului, atunci când s-au întors la regimul lor de viață obișnuit au acumulat din nou kilogramele pierdute

Un lucru este clar – alimentele consumate seara nu se transformă în grăsimi. O persoană se îngrașă atunci când mănâncă mult, dar se mișcă foarte puțin. În felul acesta numărul de calorii consumate afectează greutatea în plus, nu ora la care mănânci. Oamenii care sunt obișnuiți să mănânce seara consumă mai multă hrană în timpul zilei decât cei care se culcă devreme și își limitează consumul de alimente înainte de a merge la culcare.

Oamenii de știință de la Universitatea Northwestern din SUA vizau 2 grupuri de oameni. Participanții primului grup mergeau la culcare la miezul nopții și se trezeau pe la ora 8 dimineața, în timp ce al doilea grup a constat din „bufnițe de noapte”. Acestea din urmă consumau mai multe calorii pe zi, dintre care cea mai mare parte provine din mese seara și gustări. Este important să rețineți că cei din grupul de noapte au mâncat mai mult fast-food și mai puține legume și fructe.

În timpul unui alt experiment, examinanții păstrau o dietă specială în timpul zilei, dar li s-a permis să mănânce seara ciocolată și dulciuri. Cei care au folosit această opțiune de „ciocolată” s-au îngrășat, iar batoanele de ciocolată pe care le-au cumpărat au constituit aproximativ 15% din norma lor zilnică de mâncare.

Acesta este probabil motivul pentru care a apărut regula privind mâncarea după ora 18:00. Oamenii vin de la muncă obosiți și înfometați, astfel încât încearcă să gătească și să mănânce repede. De asemenea, una dintre cele mai populare activități post-lucru este privitul la televizor care este adesea însoțit de consumul de chipsuri de cartofi sau alte gustări.

O altă greșeală pe care o fac oamenii care au tendința de îngrășare este că atunci când își dau seama că nu au mâncare în casă, comandă ceva în loc să meargă la supermarket și să cumpere ingrediente din care să gătească.

Un alt motiv pentru care oamenii se îngrașă este că mănâncă din plictiseală. Atunci când suntem plictisiți avem tendința să verificăm ce mai e prin frigider. Plictiseala ne face să ne dorim să mestecăm ceva.

Mâncarea se digeră noaptea?

Desigur! Tractul nostru digestiv nu se oprește în timpul somnului – fie că este somn de noapte sau somn în timpul zilei. Mulți profesioniști din domeniul sănătății spun că metabolismul unei persoane încetinește natural noaptea. Cu toate acestea, cercetările au arătat că aceste modificări ale vitezei metabolismului pe timp de noapte sunt nesemnificative.

Alimentele pe care le consumăm afectează calitatea somnului nostru. Cercetările au arătat că grăsimile saturate (de origine animală) împiedică o persoană să adoarmă și îi face mai neliniștiți. Alți factori, cum ar fi alcoolul, cofeina și zahărul, influențează calitatea în mod negativ.

Oamenii care mănâncă seara târziu riscă să intre într-un cerc vicios. Tulburările de somn se pot dezvolta datorită supraalimentării, în timp ce lipsa somnului ar trebui compensată cu energia primită de la alimente în timpul zilei. Mai mult decât atât, lipsa de somn afectează susceptibilitatea cuiva la stimuli alimentari sau, pur și simplu, devine mai dificil pentru o persoană să refuze o a doua felie de tort după masa de prânz sau o prăjitură înainte de a merge la culcare.

„Dorm târziu. Pot să mănânc după ora 18:00?”

Poți să mănânci după ora 18:00 dacă nu dormi la ora 20:00.

Dacă ai deja câteva kilograme în plus care te supără, urmărește consumul total de calorii pe parcursul zilei, deoarece nu numai seara poți mânca prea mult, ci și ziua.

Dacă ai observat că mănânci mult înainte de a merge la culcare, gândește-te la motivul pentru care mănânci prea mult.
Poate fi legat de probleme emoționale sau poate fi un obicei care apare din cauza plictiselii sau a lipsei de activitate. Tot ce trebuie să faci este să te motivezi și să te oprești din mestecatul impulsiv. Așa vei avea mai mult control asupra programului alimentar.

Foarte adesea, supraalimentarea în timpul serii se datorează faptului că nu mănânci suficient la micul dejun sau la prânz. Dacă nu ai mâncat suficient în timpul zilei, e evident că te vei simți înfometat seara. Încearcă să iei cina sau gustările cu 2-3 ore înainte de a merge la culcare.

Specialiștii recomandă consumarea de produse care stimulează producția de melatonină și serotonină seara. Acestea se găsesc în produsele lactate, pește, curcan, banane, kiwi, cireșe, migdale și miere.

Dacă suferi de diabet sau reflux de acid, cel mai bine e să te consulți cu un medic și să faci un program alimentar.

cum să îți îmbunătățiți metabolismul

Există un set de lucruri pe care le poți face după masă pentru a-ți ajuta digestia să funcționeze mai bine.

Corect:

Bea apă călduță
Poartă haine casual
Comunicarea cu prietenii și familia te vor ajuta să te detensionezi

Greșit:

Băi lungi seara
Dormit imediat după ce ai mâncat
Ceai cald

Loading...