Ești Sănătos

„Românii au gene anti-COVID”. Sunt mai rezistenți în fața virusului. Declarația unui cercetător belgian

Descoperire uimitoare a cercetătorilor de la Universitatea din Gent, Belgia: est-europenii, inclusiv românii, ar beneficia de o genă care i-ar face mai puțin susceptibili la infecția cu Covid-19.

Profesorul Joris Delanghe, autorul studiului, spune, într-un interviu exclusiv pentru Jurnalul de Seară că doar genele bune nu-i pot proteja pe români de coronavirus, măsurile de izolare a populației trebuie menținute, informează Digi 24 pe pagina de Facebook.

Iata interviul acordat în exclusivitate de cercetătorul belgian, pentru Digi24.ro.

” Am observat desigur că există o mare diferență între severitatea cu care se manifestă Covid-19 în unele state față de altele. Spania, de exemplu sau Italia au fost extrem de afectate, în timp ce alte țări în care virusul a ajuns cam în același moment, au fost afectate într-o măsură mult mai mică.

Statele Europei de Est de pildă par să fi fost mai protejate. Inițial s-a crezut că în Italia virusul a fost mult mai virulent sau ca a suferit mutații, dar aceste ipoteze nu s-au confirmat. Apoi ne-am gândit că diferențele genetice între diversele popoare europene ar putea să fie la baza acestui fenomen, că așa se explică aceste diferențe geografice uriașe între efectele pe care le produce virusul.

Așa că am prelucrat datele genetice din 35 de state diferite. Odată cu datele privind prevalența și mortalitatea virusului, descoperirea frapantă pe care am făcut a fost că pe harta regiunilor genetice din Europa care au un anumit gradient Este-Vest polimorfismul genei ACE1 are o legătură directă cu mortalitatea Covid-19.

In estul Europei polimorfismul de tip D, al genei ACE-1 prezent la 60-65 % din populație, în timp ce în vestul Europei e prezent la numai 50 55%. Așa am ajuns la concluzia că până la 40% din prevalența și din mortalitatea COVID-19, se pot explica doar prin această variație genetică.

Stim că ACE-1 e doar apropiat de enzima ACE-2, este o asemănare extraordinară între cele două, iar ACE-2 este celula de care virusul se leagă atunci când încearcă să pătrundă în organismul uman.

ACE-2 acționează ca un cal troian de care virusul se folosește. Mai știm că prezența ACE 2 e reglata de ACE-1, așa că de fapt nu este nici o surpriză că ACE1, e legată direct de răspândirea și replicarea virusului.

Est-europenii sunt puțin mai norocoși decât ceilalți pentru că nu sunt la fel de afectați. In orice caz trebuie să ne amintim că aici e vorba doar de statistici, care nu ajută cazurile individuale.

In Franța de pildă doar 29% din populație prezintă polimorfismul de tip DD. In România procentul este de 40%. Este apoi genotipul II, care este amenințat mai sever de virus și care în Franța se găsește la 25 % din populație, iar în România doar la 11,5% din populație. In fiecare țară există persoane care sunt în categoria de risc fără discuție.

In toate țările europene studiate apare o variație a genelor respective între 51 și 68%. In România procentul este de 65%. Trebuie însa amintit faptul că virusul nu a fost învins încă, așa că nu este momentul să slăbim strânsoarea, măsurile de distanțare sociala trebuie sa se mentina in continuare.

Vaccinul este abordarea clasică a virologilor si imunologilor în lupta lor cu bolile virale. In unele cazuri această abordare e de mare succes așa cum se întâmplă cu virusul care provoacă hepatita B. Pentru alte virusul precum HIV nu există o soluție bună din acest punct de vedere. Am putea să acționăm în zona în care virusul se întâlnește cu receptorul din corpul uman să luptăm cu el, împiedicându-l să pătrundă în celula umană și să se înmulțească acolo.”