Ești Sănătos

Cum ne dezinfectam corect mainile?

Spalarea temeinica a mainilor este o modalitate esentiala pentru a ne salva sanatatea si mai ales pentru a preveni raspandirea bolilor, mai ales in momentele in care suntem raciti. Actualmente, igienizarea frecventa si riguroasa a mainilor a devenit principala arma in ceea ce priveste sanatatea noastra, avand in vedere faptul ca microbii sunt la tot pasul si mai ales ca orice virus pe care il luam cu usurinta, ajunge sa fie greu de tratat, sau poate chiar imposibil in unele cazuri. Tocmai de aceea trebuie sa acordam o atentie sporita acestui capitol si sa il tratam cu responsabilitate.

In cele ce urmeaza vom vorbi depre modalitatile multiple de igienizare a mainilor si de pastrare a sanatatii.

Cum ne igienizam corect mainile?

In primul rand, igienizarea mainilor dateaza de foarte multi ani, iar de-a lungul timpului a devenit una din principalele componente ale igienei personale, fiind descoperita cu aproximativ doua sute de ani in urma.

La ora actuala, traim intr-o perioada in care lucrul acesta nu este doar obligatoriu, ci chiar vital. Trebuie sa ne igienizam corect mainile in orice moment, pentru ca oricand intram in contact cu numerosi agenti patogeni, care ulterior, patrund in organism si produs numeroase boli infectioase. Bolile infectioase cum ar fi tuberculoza si mai ales SIDA, pe langa faptul ca sunt foarte periculoase, sunt cauzate în cea mai mare parte de agenți patogeni, inclusiv bacterii, ciuperci și viruși.  In acest, sens, la nivel mondial, bolile infectioase, condițiile materne, neonatale și de nutriție toate acestea au fost mentionate de catre medicii specialisti, ca fiind responsabile de rata crescuta a deceselor.

Cauzele principale ale bolilor infectioase

Majoritatea problemelor de acest tip, in proportie de 90% sunt cauzate de lipsa de igiena a mainilor. Prin simplul fapt ca nu dezinfectam corect mainile, sau chiar deloc in unele cazuri, iar ulterior, din pura obisnuinta, ducem mainile la gura, nas si ochi, ne alegem in cele din urma cu boli infectioase, greu de tratat sau chiar imposibil in unele situatii.

Reguli esentiale de igienizare

Fiindca la ora actuala ne cofruntam cu unul dintre cei mai periculosi virusi, in cazul caruia nu au putut fi identificate solutii pentru eliminarea acestuia, tot ceea ce ne mai ramane de facut este sa avem grija de sanatatea noastra, in asa fel incat sa respectam cu rigurozitate urmataorele reguli esentiale:

  • sa optam pentru dezinfectarea corecta si completa atat a mainilor, cat si a suprafetelor cu care in mod obisnuit intram in contact;
  • sa avem grija sa pastram o distanta de cel putin 2 metri cu orice persoana cu care putem intra in contact;
  • sa folosim dezinfectanti pe baza de acool in proportie de cel putin 70%, intrucat omoara microbii pe care ii avem pe suprafata mainilor.

In acest sens pe langa faptul ca trebuie sa ne spalam mainile cu apa si sapun din belsug, in cazul in care nu avem acces in fiecare moment la o sursa de apa, putem sa optam pentru solutiile dezinfectante pentru maini, realizate de catre companiile specializate.

 

Nu e suficient sa ne spalam pe maini, trebuie sa avem grija ca unghiile noastre sa fie taiate si curatate. Acolo se strang cele mai multe bacterii.

Loading...