Ești Sănătos

Plantele si condimentele cele mai benefice pentru creier. Expertii le recomanda

creier5 640x384 1

Plantele si condimentele ideale pentru sanatatea creierului. Un creier in forma, sanatos si eficient, trebuie hranit cu nutrienti naturali care il protejeaza de oboseala, de boli si de imbatranire.

Cu toate problemele actuale din lume, e de inteles daca pierderea functiei cognitive, adica dementa, nu se afla in topul prioritatilor tale. Totusi, dementa este in crestere in Statele Unite, iar forma sa cea mai prevalenta, maladia Alzheimer, a urcat pe locul al saselea in ierarhia cauzelor de deces.

Daca nu vrei sa mai adaugi pe lista un motiv care sa-ti dea insomnii, poti foarte simplu sa-ti imbunatatesti dieta si sa o adaptezi mai bine pentru sanatatea creierului, scrie Well+Good. Pe scurt, asta inseamna sa adaugi mai multe plante in alimentatia ta, inclusiv condimente benefice pentru creier.

Cercetarile sunt inca intr-o faza incipienta, insa Gary W. Small, directorul UCLA Longevity Center, spune ca studiile actuale sugereaza ca proprietarile antioxidante si antiinflamatorii ale unor plante pot avea un impact pozitiv asupra sanatatii creierului.

„Compusii din plante numiti polifenoli sunt antioxidanti eficienti, iar oxidarea nu este ceva bun pentru creier pentru ca duce la aparitia radicalilor liberi care pot sa distruga functionarea celulelor”, spune neurocercetatorul Nan Wise.

Desi s-a demonstrat ca unele medicamente antiinflamatoare, precum Ibuprofen, pot reduce riscul aparitiei maladiei Alzheimer la persoanele varstnice, Dr. Small si alti cercetatori au devenit mai interesati de variante mai sigure de a obtine aceste efecte, cu ajutorul plantelor, intrucat medicamentele au efecte adverse.

Iata cateva plante si condimente care, potrivit studiilor, nu numai ca dau savoare mancarii, dar sustin sanatatea creierului:

Turmericul

Exista dovezi epidemiologice care arata ca rata cazurilor de Alzheimer este mai mica in unele zone ale globului decat in altele. De exemplu, in India. Iar una dintre ipoteze este ca mancarea condimentata contribuie la un risc scazut de aparitie a bolii. „In special, curry. Iar curry e facut din curcumin”, arata Dr. Small. Curcuminul din acest preparat provine din turmeric.