Ești Sănătos

Atenție la diferențe: Ce simptome au infecțiile bacteriene și cele virale și cum pot fi tratate

raceala 990x557 1

Bacteriile și virusurile pot cauza numeroase infecții, dar, deși pot părea la fel, există mai multe deosebiri importante între cele două clase de microorganisme, care influențează atât simptomele, cât și formele de tratament.

Așadar, bacteriile sunt microorganisme unicelulare, foarte variate ca formă și structură, și care pot trăi în aproape orice fel de mediu inhabitabil, inclusiv în organismul uman. Cu toate acestea, numai o mică parte din bacteriile cunoscute de om pot cauza infecții în rândul oamenilor. Acest tip de bacterii se numesc bacterii patogene.

Virusurile sunt o altă formă de microorganisme, mai mici decât bacteriile, care, la fel ca bacteriile, sunt foarte diverse în caracteristici, formă și structură. Virusurile sunt entități parazitare, ceea ce înseamnă că au nevoie de celule vii sau de țesut viu pentru a se dezvolta și supraviețui. Prin urmare, virusurile pot invada celulele corpului uman pentru a trăi și se înmulți. Anumite tipuri de virusuri pot, chiar, să omoare celulele gazdă, ca parte a ciclului lor de viață și de dezvoltare, potrivit doc.ro.

Cum se transmit infecțiile bacteriene?

Multe tipuri de infecții bacteriene sunt contagioase – prin acest lucru se înțelege că pot fi transmise de la o persoană la alta. Transmiterea infecției bacteriene se poate face prin mai multe feluri, printre care:

Contact direct sau apropiat cu o persoană infectată (ceea ce include atinsul și sărutul)

Contact cu fluide/secreții transmise de o persoană infectată, în special contactul sexual sau atunci când persoana infectată tușește sau strănută

Transmiterea de la mamă către făt, pe durata sarcinii sau la naștere

Contactul cu suprafețe contaminate cu bacterii, precum clanțele ușilor, robinetele instalațiilor sanitare, urmate de contactul mâinilor cu fața (ochi, nas, gură)

Pe lângă transmiterea de la o persoană la alta, infecțiile bacteriene se pot transmite și prin înțepături de insecte infectate. De asemenea, consumul de alimente sau apă contaminate poate duce la infectarea unei persoane.

Printre cele mai comune infecții bacteriene se numără: infecția cu streptococ, infecția urinară, toxiinfecția alimentară, gonorea, tuberculoza, meningita bacteriană, boala Lyme.

Cum se transmit infecțiile virale?

La fel ca infecțiile bacteriene, cele virale sunt, de asemenea, contagioase și se transmit în moduri foarte asemănătoare, mai precis prin:

Contact direct sau apropiat cu o persoană cu o infecție virală Contact cu fluide/secreții transmise de o persoană cu o infecție virală, în special contactul sexual sau atunci când persoana infectată tușește sau strănută

Transmiterea de la mamă către făt, pe durata sarcinii sau la naștere

Contactul cu suprafețe contaminate cu virusuri, precum clanțele ușilor, robinetele instalațiilor sanitare, urmate de contactul mâinilor cu fața (ochi, nas, gură)

Tot la fel ca infecțiile bacteriene, și cele virale pot fi transmise de insecte infectate, prin înțepătură, sau prin consumul de apă/alimente contaminate. Printre cele mai des întâlnite infecții virale se numără: virusul gripal, influenza, gastroenterita virală, varicela, meningita virală, virusul HIV, virusul hepatitic, virusul Zika, virusul West Nile, virusul SARS și SARS-CoV-2.

Cum se diagnostichează infecțiile bacteriene și virale?

Uneori, medicul poate diagnostica o infecție în funcție de istoricul medical și de simptome. De exemplu, afecțiuni precum varicela sau pojarul au simptome specifice care pot fi diagnosticate foarte ușor printr-un consult clinic.

În plus, dacă la momentul infectării există o epidemie a bolii în cauză, medicul va lua în calcul și acest factor înainte de a stabili diagnosticul (de exemplu, bolile din spectrul răcelii).
Pentru a identifica tipul de microorganism, bacterian sau viral, responsabil pentru boală, medicul va solicita o mostră de cultură pentru testare, care poate consta în sânge, mucus, urină, scaun, piele sau lichid cerebro-spinal (LCR).

Cum se tratează infecțiile bacteriene și virale?

Antibioticele sunt folosite în tratamentul infecțiilor bacteriene. Acestea acționează prin oprirea procesului de dezvoltare și de multiplicare a bacteriilor. Antibioticele nu sunt eficiente în tratamentul infecțiilor virale. Pentru acestea nu există o schemă de tratament specifică. În cazul infecțiilor virale, tratamentul este orientat spre atenuarea simptomelor, în timp ce organismul luptă pentru eliminarea infecției. Așadar, pentru eliminarea virusului și recuperarea în urma unei infecții virale, se recomandă:

Consumul de fluide, pentru a preveni deshidratarea

Odihna la pat

Consumul de medicamente antiinflamatoare și antitermice, pentru atenuarea durerilor musculare și a febrei

Consumul de medicamente decongestionante, pentru a atenua simptomele de nas înfundat și gât dureros

În anumite cazuri, medicul poate prescrie medicamente antivirale, pentru a accelera vindecarea. Acest tip de medicamente acționează prin inhibarea ciclului de viață al virusului. Cele mai des utilizate antivirale conțin următoarele substanțe active: oseltamivir (pentru gripă), valaciclovir (pentru herpes simplex sau zona zoster).