Ești Sănătos

Riscul unui somn dupa pranz. Cercetatorii ii avertizeaza pe cei care dorm peste 30 de minute

e6f2b15fbfba73682ab8f3edc2

Nimic nu este mai bun decat un scurt somn dupa-amiaza, atunci cand sunteti obositi, cred multi. Cercetatorii au aflat insa ca, desi relaxant, acest obicei este periculos pentru sanatate.

Potrivit unui studiu realizat in China, pe 27.000 de persoane, somnul la miezul zilei, cu o durata mai mare de 30 de minute, poate duce la diabet de tip II, scrie Daily Mail.

De asemenea, acest obicei creste nivelul colesterolului si tensiunea arteriala.

Studiul a facut comparatie intre persoanele care dormeau dupa masa de pranz si cele care nu au dormit deloc.

Raportul, care a fost publicat in revista Sleep Medicine, contrazice alte cercetari, care sugerau ca odihna in timpul zilei creste performanta intelectuala si reduce riscul de probleme cardiace.

Importanta este durata somnului, arata cercetatorii. Cei care dorm mai mult de 30 de minute sunt mai expusi pericolului decat cei care se odihnesc mai putin.

In 2009, autoritatile din Marea Britanie se gandeau sa introduca un program national de “dormit la pranz”, insa au anulat proiectul, cand au aflat informatii similare celor din acest studiu.

La cercetarea din China au participat 27.000 de persoane in varsta de 45 de ani sau mai batrani.

Oamenii de stiinta cred ca explicatia pentru cresterea riscului de diabet este faptul ca persoanele care dorm mai mult fac mai putina miscare.