Ești Sănătos

Alimente pentru detoxifierea și sănătatea plămânilor. Top 9 alegeri care ne protejează capacitatea pulmonară

plamani 3 640x384 1

Plămânii sunt şi parte din sistemul imunitar. Poluanţii şi agenţii patogeni care provoacă infecţii sunt capturaţi de mucusul din plămâni şi dirijaţi în sus de cili (nişte perişori minusculi), declanşând tusea sau înghițitul, prin care se elimină „invadatorii”.

Strănutul este un alt mod în care plămânii ne ajută să scăpăm de infecţii sau toxinele din aer, dar care se petrece înainte ca aceşti invadatori să treacă dincolo de sinusuri.

Plămânii trebuie îngrijiţi şi feriţi de infecţii şi de agenţii poluanţi, atât cei din interior, cât şi din exterior. În primul rând, nu mai fumați!

Fumatul distruge cilii ”sanitari” şi duce la înfundarea căilor respiratorii. Apoi, adoptați o dietă, prietenoasă” cu plămânii. Ceea ce mâncăm nu îi afectează în mod direct, dar alimentația influenţează sistemul cardiovascular şi asigură o protecţie antioxidantă.

O dietă bogată în grăsimi a fost legată de un risc mai mare de apariţie a cancerului pulmonar. Pe de altă parte, s-a dovedit că fructele şi legumele, consumate proaspete, sunt cea mai bună modalitate de a obține enzimele, vitaminele, mineralele și antioxidanții care ne ajută să respirăm mai uşor.

Alimente pentru detoxifierea plămânilor

Cruciferele

S-a demonstrat, prin studii de specialitate, că varza, conopida, broccoli și kale au capacitatea de a incetini dezvoltarea tumorilor maligne din plămâni și de a reduce substanțial riscul apariţiei cancerului pulmonar. Sunt bogate in clorofilă, care curăţă şi stimulează producerea globulelor roşii.

Semintele oleaginoase

Alunele, nucile, migdalele, fisticul – toate conțin cantităţi bogate de magneziu, mineral care contribuie la creşterea capacităţii pulmonare şi la îmbunătăţirea eficienţei procesului respirator, mai ales la astmatici. Aceste semințe oferă, totodată, și acizii graşi esenţiali de care beneficiază sistemul cardiovascular.

Grapefruitul

Naringinul, flavonoid din grapefruit, inhibă activarea unei enzime care declanşează cancerul. În special grapefruitul alb. Pe de altă parte, cel roz conţine licopen, antioxidant important.

Grapefruitul este deosebit de bun la curăţarea plămânilor după renunțarea la fumat. O cură de un fruct pe zi, timp de o lună, va duce la o creștere a capacităţii pulmonare.

Ardeiul iute

Bogat in capsaicină, îmbunătățește fluxul sanguin, stimulează schimburile la nivelul membranelor alveolelor pulmonare şi luptă împotriva infecțiilor.

La fel ca hreanul, ardeiul iute duce la descongestionarea căilor respiratorii, prin fluidizarea mucusului din plămâni, gât şi nas.

Usturoiul şi ceapa

Un duo excelent pentru inimă şi pentru plămâni. Ambele reduc inflamația, nivelul colesterolului rău şi luptă împotriva infecţiilor, având calități antibacteriene. Alicina din usturoi are, pe lângă efectul antiinf nator, şi rolul de ameliorare a suferinţei în astm, precum şi cel de reducere a riscului de cancer pulmonar.

Ghimbirul

Acest condiment are proprietăți anti-inflamatorii și ajută la eliminarea toxinelor din plămâni. Il puteți utiliza în răceli, pregătind un ceai din rădăcină de ghimbir, cu lămâie, care contribuie la îndepărtarea toxinelor din tractul respirator.

Morcovii

Aceste rădăcinoase sunt bogate în caroteniode, vitamina C şi licopen, antioxidanți prețioși pentru sănătatea pulmonară. Alimentele bogate în carotenoide, antioxidanți precursori ai vitaminei A, diminuează efectele fumului de țigară asupra plămânilor.

S-a dovedit ştiinţific că beta-criptoxantina şi o combinație de luteină şi zeaxantină protejează împotriva apariţiei cancerului pulmonar.

Aceşti antioxidanți se găsesc în fructe şi legume, morcovul fiind cel mai reprezentativ, urmat de roşii, dovleci, caise, papaya, pepenele verde şi galben.

Gogosarii, la rândul lor, au conţinut ridicat de luteină şi zeaxantină, dar şi de vitamina C.

Carotenoidele sunt transformate în vitamina A, care luptă eficient şi împotriva astmului. Pe de altă parte, benzopirolul, un agent cancerigen din ţigări, poate provoca o deficienţă a vitaminei A.

Deci, consumaţi legumele şi fructele galbene şi portocalii!