Ești Sănătos

Nutriționist: ”Aceste alimente conțin fibre speciale care scad absorbția colesterolului ce provine atât din alimente, cât și din bilă”

colesterolul 640x359 1

Scad colesterolul. Alimentația trebuie să fie sănătoasă indiferent de anotimp, dar toamna gama diversă de fructe și legume de sezon vine cu multe avantaje pentru sănătatea inimii.

De Ziua Mondială a Inimii, marcată în ultimii 20 de ani în data de 29 septembrie, Conf. Univ. Dr. Corina Zugravu, medic primar în igiena alimentației și nutriție, membru în Comitetul Consultativ în Nutriție Herbalife, subliniază câteva dintre proprietățile fructelor și legumelor toamnei: sunt lipsite de colesterol și grăsimi saturate, sunt bogate în fitonutrienți activi și conțin multe vitamine și minerale ce au rol important în buna funcționare a inimii.

“Toate legumele și fructele, fără discriminare, sunt vedetele toamnei. Dar aș pune accentul pe ardeii grași și varză, care au o mulțime de nutrienți și foarte puține calorii. Vinetele și bamele sunt și ele de ajutor, având efect hipocolesterolemiant. Dintre fructe, merele sunt bogate în pectine care scad absorbția colesterolului din tubul digestiv. Iar dacă vrem o gustare sănătoasă între mese, putem să consumăm o mână de nuci, alune sau migdale, un fruct proaspăt sau “poame” (fructe uscate).

Însă pe lângă fructele și legumele care joacă un rol foarte important, toamna aceasta mai avem un aliat care contribuie la scăderea nivelului colesterolului: cerealele. Unele cereale conțin fibre speciale, numite beta-glucani, care scad absorbția colesterolului ce provine atât din alimente, cât și din bilă. Ca atare, chiar dacă nu se absorb, beta-glucanii reușesc performanța de invidiat de a scădea și colesterolul endogen, cel produs chiar de organismul nostru. Iar dintre cereale, ovăzul are cantitatea cea mai mare de beta-glucani”, declară Conf. Univ. Dr. Corina Zugravu.

Beta-glucanii sunt principalele fibre naturale din ovăz și orz; se găsesc și sub formă de suplimente. Un studiu clinic realizat de cercetătorii de la Spitalul Universitar Sant’Orsola-Malpighi din Bologna, Italia a confirmat faptul că beta-glucanii din ovăz* pot reduce nivelul de colesterol din sânge.

Per total, studiul desfășurat utilizând Beta heart®pe o perioadă de 8 săptămâni, a arătat o reducere medie a colesterolului total de 6,5% după patru săptămâni și 9% după opt săptămâni. Prin introducerea în dieta zilnică a unei cantități de 3g de beta-glucani din ovăz, participanții studiului clinic au reușit, de asemenea, să-și reducă în medie colesterolul LDL cu 12% după patru săptămâni și 15% după opt săptămâni de utilizare a produsului Beta heart®. Rezultatele acestui studiu au fost publicate în revista științifică ‘Nutrients’.