Ești Sănătos

Alimentatie pentru un creier sanatos

cum sa ti mentii creierul sanatos

Când se vorbește despre îmbătrânire, cea a creierului ne vine imediat în minte. Creierul nu este scutit de modul nostru de viață: alimentația cu carențe, stresul, lipsa de mișcare, poluările, fluxul continuu de informații, zgomotul și lipsa de solicitare constituie câțiva dintre cei mai puternici dușmani ai lui.

Creierul ne comandă gândurile, emoțiile, comportamentele și ansamblul sistemelor noastre, îndeosebi muscular și endocrin. Primesște și emite în permanență o mulțime de informații până la extremitățile organismului. Acest organ are o importanță atât de mare, încât moartea cerebrală devine un criteriu medico-legal al decesului când este considerat ireversibil. Este așadar esențial să-i menajăm bateriile și vectorii, adică neuronii și neurotransmițătorii, care nu sunt localizați numai în cap. De exemplu, celulele nervoase ale intestinului produc serotonină, hormonul dispoziției prin excelență, într-o cantitate mai mare decât creierul. Dar mai trebuie și ca starea intestinului nostru s-o permită! De aceea, uniioameni de știință au văzut în intestin un „al doilea creier”.

O inflație de tulburări de atenție, de memorie și de comportament, de depresii, ca și de maladii autoimune și neurodegenerative, ne otrăvesc societatea. Aceste afecțiuni sunt în mod esențial legate de diminuarea producției de neurotransmițători și de alterarea neuronilor înșiși.

Dacă unii justifică îmbătrânirea și degenerescența crescută ale celulelor noastre numai prin sporirea speranței de viață și anchilozarea inevitabilă la care duce, cum să explicăm că aceste probleme afectează, din ce în ce mai multe persoane, din ce în ce mai tinere?

Modul nostru de viață, îndeosebi alimentar, are și aici partea lui responsabilă. În afara solicitării în mod regulat a creierului, obligându-l să învețe sau să creeze, este fundamental să-l protejăm hrănindu-l corespunzător.

Sistemul de comunicare al creierului implică neurotransmițătorii, care transmit mesaje, proteinele, care conțin mesajele, precum și celulele emițătoare și receptoare.

Neurotransmițătorii sunt ei înșiși formați din proteine, care sunt numite în acest caz „precursori hormonali”. Aceștia din urmă se structurează și se dezvoltă din acizi grași esențiali (omega-3 și omega-6). Performanța procesului este condiționată de prezența unor enzime și ele formate din proteine, precum și de „micronutrimente coenzime”, sub formă de vitamine, minerale și oligoelemente.

Principalii acizi grasși esențiali necesari funționării creierului și sistemului nervos sunt acizii grași din familia omega-3 și omega-6, de preferință sub formă de fosfolipide în cazul primilor. În afara marii lor disponibilități și a eficacității, fosfolipidele joacă un rol fundamental și indispensabil pentru sanatatea creierului, via pereții celulelor nervoase, fiind unul dintre elementele lor structurale.

Acizii grași esențiali furnizați de vegetale sunt indispensabili sănătății. Alimentația occidentală standard este lipsită de ei. Monotonia alimentației noastre, caracterizată îndeosebi printr-un consum excesiv de acizi grași saturați de ordine animală, i-a împins în planul 2; uleiurile rafinate, hidrogenate și încălzite la foc, i-au transformat în molecule denaturate toxice.

Ce alimente să consumăm?

Alimentele vii cele mai bogate in acizi grași esențiali, indeosebi furnizori de fosfolipide sunt:

– microalgele unicelulare albastre-verzui și verzi: sunt surse importante de acizi grași esențiali. La fel ca uleiurile, trebuie să fie deshidratate la rece ca să conțină maximum de nutrimente, direct asimilabile de creier.

– semințe și mlădițe de floarea soarelui, de in, de cânepă, migdale și semințe de dovleac, nucile de pecan si de macadamia. Puneți în apă și lăsați să încolțească aceste semințe și fructe oleaginoase, ameliorându-le digestibilitatea, mai ales acizilor lor grași;

– uleiurile provenite din prima presare la rece, îndeosebi cele de limba-mielului, luminiță și rapiță, de porumb, de floarea-soarelui, de soia, de carthamus, de semințe de struguri și de nuci.

Acizii grași omega-3 si Omega-6 sunt polinesaturați, asadar, foarte sensibili la oxidarea generată de căldură, de aer și de lumină. În consecință, este important să-i consumăm sub formă vegetală crudă și sub formă de uleiuri din prima presare la rece de calitate bio.