Conopida ,alimentul minune pentru diferite afectiuni, in special impotriva cancerului.
Conopida este o legumă unică, cu o concentraţie mare de nutrienţi. De asemenea, este bogată în antioxidanţi, vitamina C şi fitonutrienţi.
Conţine calciu care se găseşte în jurul buchetelor de conopidă şi are un conţinut mare de fosfor, vitamina K, acid folic şi vitamina B6.
Specialiştii au constatat că această legumă, folosită în salate, poate trata afecţiunile prostatei, iar consumul ridicat de conopidă se asociază cu o incidenţă scăzută a bolilor de inimă şi a accidentelor vasculare si a multor forme de cancer.
În plus, consumată înainte de culcare, o porţie de conopidă (100 grame) poate calma anumite ticuri nervoase, precum scrâşnitul dinţilor în timpul somnului.
Boli prevenite cu ajutorul conopidei
* Boala canceroasa – conopida, alaturi de varza alba, de varza rosie si de broccoli, face parte din asa-numita familie a cruciferelor, denumita asa pentru florile lor cu patru petale, dispuse in forma de cruce. Consumate constant si pe termen lung, aceste crucifere sunt un adevarat fenomen in lupta cu boala canceroasaPrintre formele de cancer care sunt prevenite prin consumul de conopida, mentionam cancerul de san, de colon, ovarian, de prostata, pulmonar.
Ischemia cardiaca si infarctul miocardic – conopida contine o substanta numita alicina, prezenta si in ceapa sau in usturoi, care previne formarea cheagurilor de sange, impiedica oxidarea colesterolului pe artere si scade tensiunea arteriala. Ca atare, consumul regulat de conopida scade riscul de imbolnavire de ischemie cardiaca si scade, se asemenea, riscul de infarct.
Artrita reumatoida – puseele reumatice, care ne imobilizeaza articulatiile si le fac dureroase, pot fi tinute la distanta prin consumul zilnic de conopida, fiarta sau cruda, care este foarte bogata in vitamina C. Aceasta vitamina este considerata printre cei mai puternici agenti de prevenire a bolii reumatice.
Ce beneficii are conopida pentru femei:
– Poate preveni cancerul şi s-a demonstrat că are în compoziţie sulforafan, un compus al sulfului care distruge celulele mamă canceroase.
– Sulforafanul contribuie şi la menţinerea în limite bune a tensiunii arteriale.
– Datorită nutrienţilor, ajută la menţinerea nivelului de inflamaţie sub control.
– Este bogată în vitamine şi minerale şi ajută şi la buna funcţionare a creierului.
– Ajută şi la detoxifierea organismului, şi la întărirea sistemului imunitar.
Medicii nutriţionişti au mai precizat că o cană de conopidă fiartă conţine aproximativ 4 grame de fibre dietetice, care ajută la curăţarea sistemului digestiv.
Conopida murată
* Chisturi ovariene, dismenoree, tulburări de menopauză – conopida murată este un excelent reglator al activităţii ovarelor, fiind din acest punct de vedere un ajutor natural mult mai eficient decât multe din medicamentele hormonale de sinteză. Se consumă în cure de lungă durată, alternativ cu varza murată, cu care este înrudită şi care are proprietăţi terapeutice similare. Consumul acestor două legume din familia cruciferelor înlătură durerile menstruale, previne fenomenele extreme de la intrarea în menopauză şi protejează organismul în timpul menopauzei.
* Prevenire Alzheimer, Parkinson, boli nervoase degenerative – principiile active din conopidă sunt un veritabil protector al sistemului nervos în faţa proceselor degenerative. Persoanele care consumă mari cantităţi de conopidă sau broccoli murate se bucură, la vârsta a treia, de o memorie şi de o coordonare neuromotorie mai bună. De asemenea, ele au un tonus psihic mai bun, putând rămâne active mental şi fizic până la vârste foarte înaintate.
* Boli cardiovasculare – conopida conţine mari cantităţi de potasiu, mineral care reglează ritmul cardiac şi tensiunea arterială. Pe urmă, această legumă murată împiedică oxidarea grăsimilor şi colesterolului pe artere, prevenind ischemia cardiacă şi tulburările circulatorii cerebrale. Nu în ultimul rând, conopida murată previne formarea şi migrarea cheagurilor de sânge (trombilor), fiind un fluidifiant sanguin.