Ești Sănătos

PROPOLISUL – medicamentul GÂTULUI (moduri de utilizare)

propolis pentru gat

Când eşti răcit pe lângă nasul înfundat, care împiedică respiraţia normală cel mai supărător simtom de infecţie a gâtului este durerea de gât care parcă vrea sa ne tortureze.

Cu siguranţă cunoşti acea senzaţie de zgârietură-arsură din interiorul gâtului. Eşti răcit cobză, iar fiecare înghiţitură este un adevărat chin.

Oricât ai încerca să înghiţi mai uşor, să tragi aer cald în piept ţinând o eşarfă înfăşurată în jurul gâtului şi al gurii, durerea persistă.

Nici nu trebuie să fi răcit pentru ca durerea din interiorul gâtului să se manifeste. Cunosc multe persoane mai sensibile, al căror gât se transformă într-un „ghem de spini” imediat ce frigul îşi face apariţia.

Deja organismul lor s-a sensibilizat foarte mult în respectiva zonă si un simplu curent rece, o noapte de somn neacoperit(ă) poate provoca neplăceri a două zi, când încet dar sigur, zona gâtului începe să usture tot mai tare.

Atunci începe consumul de ceaiuri, medicamente, vitamina C cu propolis, etc, fiecare aşa cum s-a obişnuit să se vindece.

Nu sunt împotriva acestora, chiar recomand ca atunci când apar simtome de boală primul lucru pe care trebuie să-l faci e să mergi în vizită la medicul de familie.

Ţin minte că într-o toamnă am mers la un apicultor bătrân să îl ajut la stupi. Când m-am trezit nu am vrut să merg pentru că mă ustura foarte tare gâtul, dar apoi am tras de mine şi m-am dus.

Acolo i-am povestit omului ce am, iar moşneagul imediat s-a dus în cămară şi a adus o sticluţă, mi-a întins o lingură cu apă, în ea a picurat cinci stropi din soluţie, iar apoi la sfatul lui am înghiţit treptat.

Durerea aproape că a trecut instant, nu îmi venea să cred.

Atunci a fost prima dată când am simţit pe propria piele efectul tincturii de propolis.

De unde atâta putere?

Dacă nu ştiai denumirea de propolis vine din limba greacă şi înseamnă „partea dinaintea cetăţii”. Probabil vechii greci şi-au dat seama de proprietăţiile antiinfecţioase ale acestui produs apicol şi de faptul că stă ca un paravan puternic în faţa infecţiilor.

Albinele folosesc propolisul pentru a-şi etanşeiza stupul, dar şi pentru a crea un mediu în care înfecţiile să nu pătrundă în stup, iar posibilele surse de infecţie să fie înlăturate, astfel încât ori ce factor care poate provoca îmbolnăvirea albinelor şi a puietului să fie înlăturat.

Propolisul este unul din cele mai puternice antibiotice pe care natura îl poate produce. Este o substanţă atât de complexă încât în prezent se fac zeci de studii pe seama lui, iar industria farmaceutica tot mai des îl utilizează în prepararea medicamentelor.

Cu siguranţă ai auzit de vitamina C cu propolis, sau de zeci de medicamente şi alifii ce conţin preţiosul produs al stupului.

Cum să îmi prepar tinctura de propolis?

Foarte simplu!

Propolisul se dizolvă în alcool de minim 80 grade.

Am văzut şi propolis dizolvat în ţuică de prune, dar ţuică ardelenească de crapă măseaua când o pui în gură, totuşi dizolvarea propolisului în ţuică mi s-a părut că nu s-a făcut total, cel puţin mie nu mi-a plăcut cum arată prin urmare nu recomand.

Dacă vrei să prepari tinctura de propolis atunci acţionează în modul următor.

În 100 ml alcool dublu rafinat adaugă 30 g propolis. Recomand ca tinctura să o faci într-o sticlă care se poate etanşeiza foarte uşor.

Închizi sticla apoi o aşezi undeva în bucătărie, nu în frigider, pentru că la rece propolisul se face tare ca piatra.

Într-o lingură cu apă adugă 5 picături de tinctura de propolis. Produsul rezultat ţine-l în gură şi înghite cât se poate de încet.

Priveşte lingura! o să vezi cum un strat gălbui o acoperă. Ca în reclamele la pasta de dinţ: „ Aşa cum propolisul acoperă lingura, tot aşa se va aseza intr-o pelicula pe toată suprafaţa aparatului bucal, pe gât în jos… de asemenea se va aşeza şi pe rana care provoacă durere”.

Unde se va aşeza propolisul va acţiona ca un antibiotic, va distruge microbii ce îţi fac viaţa amară şi de asemenea va avea efect de calmare.

Durerea nu o vei mai simţii şi pentru că respectivul strat va acoperii rana din gât, prin urmare când înghiţi, fluidele nu mai ajung în contact cu rana.

După administrare aproximativ 30 minute să nu consumi nimic astfel încât stratul de propolis să aibă timp să distrugă cât mai mulţi din microbi.