Ești Sănătos

Medic roman: Doua simptome destul de atipice pentru COVID-19 au inceput sa apara tot mai des ca prima manifestare a bolii

Managerul Spitalului de Boli Infectioase din Iasi, Carmen Dorobat, atentioneaza ca trebuie sa fim foarte atenti nu doar la simptomele respiratorii ale COVID-19, ci si la alte manifestari, mai putin obisnuite. Din pacate, acestea au inceput sa apara tot mai des in ultimul timp, ca forme de debut ale bolii.

Astfel, durerile abdominale si scaunele frecvente, dar si durerile puternice de cap ar putea fi semne de infectare cu noul virus, chiar daca tusea sau febra sunt absente, a medicul de la Iasi.

„As sublinia debutul atipic, pe care nu l-am intalnit la tip, cum ar fi debutul digestiv si debutul neurologic, cu manifestari precum dureri de cap deosebit de puternice, vertij (senzatia de ameteala), care ar putea sugera eventual o alta boala, cum ar fi un accident sau un spasm cerebral, dar acesti pacienti au avut totusi test pozitiv COVID”, a declarat Carmen Dorobat.

In opinia medicului, este important ca testul COVID sa fie facut tuturor pacientilor care se prezinta la doctor, indiferent de simptomatologie.

„De exemplu: durerile abdominale si scaunele frecvente. La adulti nu te-ai astepta – suntem in sezonul de vara, consumam multe fructe si legume – ca astfel de simptome sa te duca spre un test COVID-pozitiv, in absenta tusei si a febrei” – a mentionat medicul.

Apa la WC se trage cu capacul toaletei pus

Potrivit uni studiu din luna iunie, specialistii sustin ca este important ca atunci cand folosim toaleta sa tragem apa avand capacul pus la WC, pentru ca altfel, jetul puternic de apa favorizeaza formarea unui mic nor cu aerosoli ce se pot imprastia in jur si-i pot infecta pe alti utilizatori ai baii.

Formele usoare de boala se pot agrava chiar si in a 10-a zi

„Din nou, trebuie sa dam o atentie deosebita din punct de vedere clinic, pentru ca in cazul unor astfel de pacienti, cu manifestare radiologica, chiar daca nu au evidente simptome respiratorii spre agravare, putem sa ne asteptam ca evolutia sa nu fie din cea mai favorabila”, a mai spus dr. Carmen Dorobat.

In plus, mai atrage atentia medicul, trebuie sa fim atenti inclusiv cu formele usoare de boala, pentru ca ele se pot agrava in ziua a saptea, a opta si chiar a zecea.

„Am avut cazuri de agravare respiratorie chiar dupa 10 zile de evolutie usoara si ne asteptam ca pacientul sa mearga acasa”, a mentionat medicul..

Romania se afla intr-o perioada de platou

„As spune ca ne gasim intr-o perioada de platou la nivel national, cu foarte mici fluctuatii de la o zi la alta. M-as bucura in momentul in care n-am mai vorbi de platou si ar deveni un trend clar descendent – asta inseamna sa ne situam mai multe zile la rand la un numar de trei cifre, de ordinul sutelor – pe care ni-l dorim inainte de inceperea anului scolar si universitar”, a declarat Carmen Dorobat.

“De trei saptamani, adica de cand exista acest platou, la Iasi au predominat formele medii de boala, iar numarul formelor severe a fost undeva la 25-30 la suta, cu 5 la suta mergand in terapie intensiva, si bineinteles cu o rata de deces care si-a spus cuvantul in cele din urma”, a mentionat managerul Spitalului de Boli Infectioase din Iasi.

2. Amorteala bratului

Daca te trezesti si simti bratul sau piciorul amortit, este foarte usor sa presupui ca acest lucru este cauzat de o simpla presiune asupra nervilor. Nu devii un ipohondru si nu te grabesti la spital. Cu toate acestea, daca acest sentiment de amorteala nu dispare in cateva minute, adreseaza-te medicilor, conform recomandarilor oamenilor de stiinta. Scaderea fluxului de sange prin arterele care trec prin coloana vertebrala la cap cauzeaza amorteala si pot fi un semn al accidentului vascular cerebral.

3. Tulburari de vorbire

Unele medicamente, cum ar fi analgezicele sau sedativele, pot provoca tulburari de vorbire caracteristice. Cu toate acestea, daca nu ai luat astfel de medicamente, dar ai avut o schimbare brusca a vorbirii, trebuie sa cauti imediat asistenta medicala – acesta este un simptom clasic al unui accident vascular cerebral.

4. Pierderea coordonarii

Multi dintre noi suntem constienti de faptul ca mai multe pahare de alcool au un efect negativ asupra coordonarii. Dar daca nu bei bauturi alcoolice si coordonarea a fost deranjata sau ai avut o ameteala brusca, atunci nu astepta pana cand trece, ci cheama o ambulanta.

5. Uiti lucruri

Desigur, fiecare persoana se confrunta cu manifestarile uitarii, mai ales cand ai un cuvant pe varful limbii, pe care nu ti-l poti aminti. Dar analizeaza cu atentie situatia si gandeste-te la asta, nu ai uitat mult mai multe cuvinte? Daca raspunsul este da, contacteaza imediat medicii.

6. Dureri de cap

Potrivit statisticilor, 60% din populatia planetei se confrunta cu dureri de cap obisnuite si fiecare a treia persoana sufera de migrene. Migrenele pot sa semene cu simptomele unui accident vascular cerebral si sunt adesea confundate, dar daca nu ai avut astfel de dureri inainte si daca acestea sunt insotite de alte simptome mentionate mai sus, nu ezita sa mergi la medic.

Asigura-te ca esti atent la aceste simptome. Ai grija de sanatatea ta!

Loading...