Ești Sănătos

Nu mai mâncați ouă din comerț, care au ștanțate cifra 3 pe coajă! Iată ce au descoperit cei de la Protecția Consumatorului

oua

Atenție ce fel de ouă alegeți să cumpărați din magazine. Nu toate sunt de calitate și vă pot face rău în timp. Problemele pot să apară imediat sau în timp, însă cel mai bine este să vă orientați spre produse care să respecte cele mai înalte standarde de calitate.

În urmă cu ceva timp, inspectorii de la Asociația Pro Consumatori (APC) au achiziționat 38 de mărci de ouă din mai multe hipermarketuri și supermarketuri din București pentru a le analiza. Concluzia nu a este cea mai fericită pentru consumatori. Majoritatea cumpără ouă de la găini crescute în baterii, ceea ce nu este deloc vine.

Inspecatorii de la APC au descoperit următoarele:
32% din ouăle comercializate în hipermarket provin de la găini crescute în baterii! 29% din ouăle comercializate în hipermarket provin de la găini crescute în aer liber!

26% din ouăle comercializate în hipermarket provin de la găini crescute în hale, iar 13% din ouăle comercializate în hipermarket provin de la găini crescute în sistem ecologic, conform apc-romania.ro.

Bucureștenii consumă adesea ouă de la găini crescute în baterii!
Pe fiecare ou este aplicat un cod alfanumeric format din cifre și litere, care are următoarea semnificație:

Este important de știut că sistemul de creștere al găinilor este reprezentat de o cifră de la 0 la 3, astfel:

cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic;
cifra 1 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber;
cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa;
cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătățite.

În plus, alte informații pe care consumatorul trebuie să le cunoască sunt următoarele:
un cod de două litere care reprezintă țara de origine (România – RO, Polonia – PL etc.);
un cod de două litere care reprezintă județul (Buzău – Bz, Bacău – Bc, etc.);
un cod de trei cifre, de la 001 la 999 care reprezintă numărul de ordine în cadrul județului.

Dacă au trecut doar nouă zile de la data în care s-a luat oul de la găină, atunci ouăle sunt considerate extra proaspete, între a noua și a 28a zi ouăle sunt considerate proaspete!

”Calitatea unui ou depinde de sistemul de creștere al găinilor (0, 1, 2 și 3) și de hrana administrată acestora. Ouăle cele mai gustoase și hrănitoare sunt cele provenite de la găini crescute în sistem ecologic, unde există norme stricte legate de suprafață, dar și de furajele care se administrează acestora. Aceste ouă sunt marcate cu cifra 0. La polul opus se află ouăle provenite de la găini crescute în baterii modernizate”, a declarat Conf. univ. dr. Costel Stanciu.