Ești Sănătos

Dr. Virgil Musta, despre cum facem diferența între gripă și coronavirus. ”Dacă apar aceste simptome, recomandăm testarea”

dr virgil musta1 640x336 1

Gripă sau Covid? A început deja sezonul virozelor și gripei, așa că vom fi în dificultate când vine vorba de a face diferența între aceste boli respiratorii și noul coronavirus.

Nici medicilor nu e ușor să le diferențieze. De aceea, recomandă ca la apariția oricăror semne de infecție respiratorie, să ne izolăm și să observăm evoluția. În cazul în care observăm că ne pierdem mirosul și gustul, e clar că ar trebui să ne gândim să facem un test Covid. Acestea fiind simptomele specifice infecției cu Sars-Cov-2.

„Încep deja virozele și, bineînțeles, simptomatologia este cam aceeași. Nouă ne este greu să facem deosebirea între o viroză banală, între gripă și SARS-Cov2. Simptomatologie este foarte diversă și foarte asemănătoare. Singura metodă de a pune diagnosticul corect este investigația. Noi recomandăm pacienților care au o formă ușoară de boală să se izoleze, pentru că este primul element, indiferent că ești cu gripă sau SARS-Cov2, și să urmărim puțin evoluția. Noi sau medicii de familie. Dacă apar anumite semne specifice pentru SARS-Cov2, cum este pierderea gustului sau a mirosului, dacă evoluează ca o infecție de căi respiratorii inferioare recomandăm testarea”, a explicat dr. Virgil Musta, pentru debanat.ro.

Febra, slăbiciunea/durerea musculară, oboseala marcată, respirația scurtată, tusea uscată sunt semnale de alarmă pentru Covid-19. Anosmia și ageuzia sunt frecvente, dar nu obligatorii. Totuși, ținând cont de prevalența cazurilor, aceste simptome sunt puternic sugestive și impun realizarea unui test, izolarea până la venirea testului, observația atentă a tabloului complet.