Ești Sănătos

Medicul Mihaela Bilic avertizează: „Atenție mare la suplimente!”

124542258 3372070256221452 4436561175501944971 n

Medicul Mihaela Bilic avertizează românii cu privire la suplimentul de vitamine care sunt luate fără recomandarea medicului pentru a combate gripa și noul coronavirus. Multe persoane au luat cu asalt farmaciile pentru a cumpăra vitamina D și vitamina C. Aceștia au auzit de beneficiile miraculoase ale acestor vitamine pentru imunitate.

Vitamina D poate deveni periculoasă pentru organism dacă este consumată în exces, a declarat Mihaela Bilic. Ce se poate consuma fără restricții este vitamina C, care nu are contraindicații.

„(…) Organismul nu poate sintetiza vitamina C, nu avem rezerve de vitamina C și atunci suntem dependenți de aportul alimentar’, a declarat medicul.

Din acest motiv, cunoscutul medic nutriționist recomandă consumul de fructe și de legume pentru o nouă sursă de vitamina C.

Vitamina C este o vitamină hidrosolubilă, se dizolvă în apă. Organismul nu o poate sintetiza, nu avem rezerve de vitamina C și atunci suntem dependenți de aportul alimentar.

Pentru că este hidrosolubilă și extrem de fragile, trebuie știut că vitamina C se deteriorează, la 48 de ore scade la jumătate în fructe și legume, deci este destul de greu să ne acoperim necesarul de vitamina C în această perioadă când avem nevoie de cantități mari’, a dezvăluit Mihaela Bilic.

Pentru a asigura organismului cantitatea necesară de vitamina C, medicul a declarat că ar trebui să consumăm extrem de multe fructe și legume, de aceea recomandă și suplimentele.

„Din cauza aceasta, eu aș recomanda suplimentele cu vitamina C și pe principiul că și dacă luăm mai multă, ea se elimină prin rinichi, deci nu este niciun fel de risc. Și atunci, un pic de supliment de vitamina C ne aduce această substanță antioxidantă, cea mai puternică din natură, fără caloriile pe care altfel ar trebui să le consumăm.

Vitamina C, la dozele de care avem nevoie zilnic, ar presupune nu cinci porții, ci cinci kilograme de fructe și legume proaspăt culese’, a explicat Mihaela Bilic pentru Digi24.

Medicul nutriționist trage un semnal de alarmă referitor la consumul de vitamina D. Această vitamină este liposolubilă și se dizolvă în organism, ulterio se absoarbe în grăsime. Altfel, este important de știut că, în prezența luminii, organismul o sintetizează singur.

O cantitate mare de vitamina D în organism poate rezulta calculi renali.

„În schimb, la capitolul vitamina D, atenție mare la suplimente, pentru că nu numai că pot deregla nivelul vitaminei D în organism, dar vitamina D este foarte strâns legată de nivelul calciului, de activitatea hormonală și mai ales de parathormon.

Cel din urmă este un hormon sintetizat de paratiroide, și atunci, în momentul în care noi aducem din exterior cantități mari de vitamina D, automat paratiroidele se opresc din sinteză, s-ar putea să ne trezim cu un nivel de calciu ridicat în sânge și cu risc de calculi renali sporit și atunci, toate aceste lucruri, fără o indicație a unui medic, fără un nivel al vitaminei D în organism detectat de niște analize, pot să facă mai mult rău decât bine’, a declarat Mihaela Bilic, potrivit Digi24.ro.