Ești Sănătos

Habar nu aveai pentru ce sunt aceste ferestre mici de la baie și bucătărie. Nu este ceea ce crezi

main 1605367188613 768x401 1

În apartamentele moderne, nu veți mai găsi ferestre mici în băi. Dar în casele vechi trebuiau să fie obligatorii. Mulți continuă să locuiască în apartamente unde există o fereastră între baie și bucătărie, dar puțini știu de ce este necesar. Tu stii?

Există mai multe versiuni. Potrivit unuia dintre ei, anterior încălzirea apei în case a fost efectuată cu ajutorul unui încălzitor de apă cu gaz, iar ferestrele similare au fost prevăzute de codurile de construcție. În caz de incendiu sau explozie, fereastra trebuia să ajute la protejarea zidurilor de distrugere. Dacă coloana era în baie, atunci valul exploziv a scos fereastra și pereții au rămas intacti.

O versiune destul de motivată, dar singura problemă este că difuzoarele au apărut doar în URSS, iar ferestrele erau încă în perioada țaristă. Chiar și în cartea sa Inima unui câine, Bulgakov a descris în detaliu modul în care Sharikov a comunicat cu profesorul printr-o fereastră similară dintr-o baie inundată.

1 2 1605367188613

Se pare că aceste ferestre au îndeplinit de fapt mai multe funcții. Primul și cel mai important este economisirea luminii. Înainte de apariția electricității, pentru a intra în baie, trebuia să aprindă lumânări sau o lampă cu kerosen, iar o astfel de fereastră servea drept sursă de lumină, oricât de mică ar fi.

De asemenea, datorită acestor ferestre, s-a efectuat ventilație. Pentru a preveni acumularea umezelii, ferestrele au fost deschise și camera a fost ventilată.

Ei bine, în cazul în care cineva din baie s-a simțit rău sau copilul nu a putut deschide singur ușa din interior, prin această fereastră a fost posibil să intre în cameră și să-l ajute să iasă.

Pentru asta au fost construite de fapt aceste ferestre între baie și bucătărie. Pe de o parte, este bine că nu sunt făcute acum și nu strică aspectul spațiilor, dar în cazurile în care încuietoarea sau mânerul sunt blocate, trebuie să bateți ușa complet. Așa că oamenii din secolele trecute știau să facă ceea ce trebuie și ideile lor nu erau atât de rele!