Ești Sănătos

Unghiile iti dau indicii importante despre BOLILE care te pandesc. ATENTIE

s 1

Leuconia reprezinta cea mai frecventa modificare de culoare a unghiilor si poate fi completa sau partiala, manifestata prin aparitia unor pete sau dungi albe pe unghii.

Doctorul Laurentiu Vladau, specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, spune ca afectiunea este foarte comuna, multi adulti sanatosi prezentand astfel de pete la un moment dat in viata, astfel incat aparitia lor nu este in mod necesar un motiv de ingrijorare.

Leuconia poate fi impartita in doua tipuri – reala sau aparenta. Atunci cand pata sau linia alba este cauzata de vatamarea unghiei, este vorba de leuconie reala, caz in care zonele albe raman neafectate atunci cand se pune presiune asupra lor si vor disparea odata cu cresterea unghiei.

Leuconia aparenta apare atunci cand patul unghial este afectat, iar pata va scadea in intensitate sau chiar va disparea de tot sub presiune.

Cauze

Cea mai frecventa cauza a aparitie leuconiei este lezarea patului unghial fie ca urmare a unei lovituri, fie din cauza utilizarii frecvente a manichiurii cu gel sau a unghiilor acrilice. In unele cazuri poate fi vorba despre o reactie alergica la un lac de unghii, luciu, intaritor sau la solutiile de indepartare a lacului de unghii.

O ciuperca comuna a unghiei, onicomicoza, poate cauza aparitia unor pete mici albe, care vor creste si se vor raspandi. Nu in ultimul rand, aparitia unor urme sau linii albe de-a lungul unghiei poate fi legata de existenta unor deficiente de anumite minerale sau vitamine in organism, adesea zinc si calciu.

Cauza petelor albe de pe unghie va dicta forma lor: vatamarea sau lezarea unghiei poate duce la aparitia unui punct alb mare in mijlocul ei, in vreme ce o reactie alergica poate provoca mai multe puncte pe toata unghia.

Cauze mai putin frecvente care pot provoca aparitia de pete albe pe unghii includ anumite probleme de sanatate mai serioase, cum ar fi boli de inima, insuficienta renala, psoriazis sau eczeme, pneumonie etc.

Unghiile care devin complet albe, de exemplu, pot indica boala hepatica, dar pana la aparitia lor cel mai probabil pacientul va prezenta si alte simptome.

Desi aceste cauze sunt posibile, in acelasi timp ele sunt foarte rare. Medicul va explora, cel mai probabil, o serie de alte posibile cauze inainte de a lua in considerare afectiuni mai serioase.