Ești Sănătos

Alimentele interzise în Postul Crăciunului. Mihaela Bilic a explicat pe larg cum ar trebui să gătească românii:

Mihaela Bilix 768x435 1

Mihaela Bilic a dezvăluit ce alimente putem să consumăm în acest post. Crăciunul se apropie cu pași repezi, iar oamenii care vor să țină postul, au nevoie să afle mai multe detalii despre ce alimente au voie să mânânce.

Mihaela Bilic, un nutriționist celebru, a explicat ce alimnte putem mânca înainte de Crăciun, pentru că se apropie postul, când nu avem voie să mai punem pe masă tot ce ne dorim noi. Atunci, trebuie să avem grijă să nu mâncăm „de dulce”, adică alimente care fac parte din regnul animal, inclusiv ouă, lapte și carne.

Totuși, o confuzie pe care o fac mulți, după cum explică și Mihaela Bilic, este acea că în post, zahărul nu este interzis. Totuși, trebuie să fim atenți la consumul excesiv de zahăr, pentru că acesta face cu siguranță rău organismului nostru.

”În afara postului spunem că mâncăm „de dulce”. Dar zahărul nu este reglementat în post. Prima mea recomandare pentru persoanele care țin post este să nu facă exces de zahăr, să nu consume în exces produse dulci, pentru că zahărul este nu un nutrient, ci mai degrabă un condiment în viața noastră. Riscăm, în momentul în care nu avem alte alimente care să ne fie pe plac, să dăm iama în dulciuri. Or, ăsta nu e un beneficiu pentru organism”, a spus Mihaela Bilic.

Un alt lucru asupra căruia atrage atenția nutriționistul Mihaela Bilic este acela că în post putem fi tentați să facem exces de grăsime, când, de fapt, sunt foarte puține dezlegări la acesta, iar oamenii nu ar trebui să consume mai deloc prăjeli.

”Apoi, pe locul 2 vine excesul de grăsime. Atenție mare, dacă vorbim de postul ca la carte, veți vedea în calendarul religios că sunt foarte puține dezlegările la ulei și vin. Deci bunicii noștri știau că a ține post nu înseamnă să mănânci multe uleiuri prăjite, pentru că și uleiul era restricționat în post”, a adăugat Mihaela Bilic.

”Metoda de gătire corectă ar fi la cuptor, înăbușit, cu sos sau, și mai bine, ciorbă – o mulțime de preparate tradiționale românești făcute pe bază de legume. Legume multe, ele trebuie să ne fi prietene și în post, și în perioada asta în care avem nevoie de imunitate crescută, pentru că acești pigmenți vegetali care dau culoare legumelor aduc și beneficii miraculoase pentru organism. Cu cât mai multe legume, cu atât mai bine, cu cât mai diferite și mai colorate, cu atât mai bine”, a explicat Mihaela Bilic.

Mihaela Bilic a avertizat și asupra faptului că imunitatea noastră poate fi afectată și de stres, nu numai de alimentație, așa că, atât în perioada postului, cât și după, trebuie să avem grijă la somnul nostru.

”Gradul nostru de imunitate depinde nu doar de alimentație, ci și de gradul de stres. Dacă nu avem un somn de calitate și organismul nostru nu se reface prin odihnă, nivelul de stres are un impact devastator asupra imunității”, a precizat Mihalea Bilic.