Ești Sănătos

GUTUI cu MIERE și PROPOLIS

gutui cu miere si propolis

Gutuile, vedetele toamnei, sunt utilizate încă din cele mai vechi timpuri pentru virtuțile lor terapeutice, dar cele mai sănătoase sunt gutuile cu miere.

Proprietăţile antioxidante, vitaminizante, astringente, emoliente, tonice, antihemoragice, de stimulare a apetitului şi a sistemului imunitar fac din gutuile cu miere un aliat puternic în lupta cu o serie de afecţiuni medicale.

Tratamente cu gutui și miere
1 . Pentru probleme intestinale

În caz de hemoroizi, se consumă dimineaţa şi seara câte o gutuie rasă cu tot cu coajă, amestecată cu miere. Efectele sunt uşor laxative, astringente şi antiinflamatoare.

Date pe răzătoare şi consumate cu miere, gutuile au efecte antiinflamatoare, fiind un remediu surprinzător de eficient pentru persoanele care au colon iritabil.

Gutuile rase şi amestecate cu miere, combat şi colita de fermentaţie, cu condiţia să se consume cca. o jumătate de kilogram pe zi.

2. Pentru femeile însărcinate

Gutuile rase fin, cu tot cu coajă, şi amestecate cu miere sunt recomandate ca un excelent supliment în timpul sarcinii.

Pentru a trata greţurile matinale din timpul sarcinii, se rad gutuile cu tot cu coajă, pe răzătoarea mică, şi se amestecă cu puţin suc de lămâie şi miere. Coaja gutuilor este bogată în vitamine din complexul B, care ajută la dezvoltarea normală a fătului.

Remediul previne şi răcelile sau alte boli infecţioase care ar putea afecta gravida sau fătul, datorită conţinutului de substanţe antivirale şi antibiotice.

3. Pentru probleme respiratorii

Pulberea de semințe de gutui cu miere este foarte utilă în caz de tuse, bronșite, traheite.

Semințele se usucă și se macină fin. Ține sub limbă câte 5 g din această pulbere, timp de 5 minute, apoi înghite cu miere. Ia din 6 în 6 ore.

Pulberea de semințe de gutui este de asemenea utilă și în caz de hemoragii. Este un bun antihemoragic, fiind astfel recomandată în cazuri de hemoptizie sau metroragii.

Infuzia de coji și frunze de gutui, în combinație cu mierea de albine, calmează tusea, înlătură răgușeala și eliberează căile respiratorii.

Pentru bronșita acută, jumătate de linguriță de semințe de gutui întregi se fierb în 500ml de apă pentru 20 de minute la foc mic, după care se adaugă o lingură de frunze uscate și mărunțite de potbal și se lasă la infuzat timp de o oră. După ce intervalul de timp s-a scurs, se strecoară, iar în lichidul astfel rezultat se dizolvă 50g de miere de albine. Se consumă 75ml de lichid, de 4 ori pe zi, până la vindecarea completă.

4. Pentru dureri de stomac

Pentru dureri de stomac sunt foarte bune cojile de gutui, mere și pere uscate în cuptor, apoi pisate și amestecate cu miere și puțin propolis.

Aproximativ 150 gr de amestec de gutui cu miere este indicat în lupta contra colitei.

Salata de gutui, mere, morcovi și miere. Această salată este recomandată a se consuma la micul dejun în caz de diaree cronică, colopatii cronice nespecifice, precum şi în caz de hepatită cronică.

Frunzele de gutui, uscate și măcinate fin, sunt foarte bune în caz de diaree. Se ţin sub limbă 3 g din această pulbere timp de 5 minute, după care se înghit cu miere. Se ia din 6 în 6 ore.

5. Pentru probleme digestive

Salata de gutui și mere rase, la care se adaugă miere şi puţin suc de lămâie, este o adevărată mătură pentru tubul diges­tiv, în special pentru intestinul gros.

Fibrele ali­mentare, solubile şi insolubile, din gutui, absorb toxi­nele din colon şi de pe pereţii colonului, accele­rează procesul de eliminare şi îl regularizează. Mai mult, salata din gutui proaspete are un puternic efect de in­hibare a apetitului alimentar, întrucât necesită un timp îndelungat pentru a fi digerată, dând senzaţia de sto­mac plin multă vreme după ce a fost ingerată.

Astfel, ea acţionează ca un balon gastric care ne împiedică să mâncăm prea mult şi să prindem proporţii, dar un balon gastric natural, fără niciun fel de reacţii adverse, ci cu efecte terapeutice com­plexe.

6. Pentru depresie

În caz de depresie, după fiecare masă se consumă câte o jumătate de gutuie opărită în miere fierbinte sau câte o lingură de dulceață de gutui.

De asemenea, 1-2 fructe se pun pe masă în camera unde doarme bolnavul. Substanțele eterice care se găsesc în gutuie au proprietăți antidepresive.

Sperăm că v-am convins să încercaţi aceste minunăţii ale toamnei şi, chiar dacă anotimpul a venit cu temperaturi scăzute şi ploi reci,….să ne îmbuneze… ne oferă cu drag din fructele ei….bucurați-vă din plin !!!