Ești Sănătos

Singurele orașe mari din țară cu târguri de Crăciun. Klaus Iohannis: ”Organizarea, imposibilă și inoportună

v 1

În plină pandemie de COVID-19, cu mii de cazuri de infectare zilnic și sute de morți săptămânal, în România există orașe mari care mențin tradiția și organizează târguri de Crăciun.

Două municipii reședință de județ din Oltenia, Craiova și Râmnicu Vâlcea sunt, în acest moment, singurele oraşe din țară unde se organizează târgul de Crăciun și în 2020.

Decizia oficialilor din cele două localități a fost luată în ciuda faptului că cel mai important om din stat, preşedintele Klaus Iohannis, a afirmat, recent, într-o conferinţă de presă, că organizarea unui târg de Crăciun în plină pandemie este “imposibilă şi inoportună“.

În 2020, târgul de Crăciun, odinioară un prilej de bucurie și sărbătoare pentru oameni, a devenit un adevărat motiv de ceartă în România. Deși mulți își doresc să trăiască din nou experiența sărbătorilor, pandemia și măsurile de restricție le strică planurile.

Dacă în anii trecuți, în normalitate, orașele importante concurau în organizarea celor mai frumoase târguri de Crăciun, anul acesta, doar două au anunţat organizarea unor astfel de evenimente. Este vorba de Craiova şi Râmnicu Vâlcea, unde au început deja pregătirile pentru târgul de sărbători, anunță Antena3.

În aceste orașe, va fi un târg doar cu căsuţe, unde se vor comercializa produse tradiţionale de Crăciun. Autorităţile pregătesc şi măsuri speciale din cauza pandemiei. Masca va fi obligatorie şi în aer liber, concertele anulate, iar numărul comercianților redus.

Klaus Iohannis, mulți ani primar în Sibiu, orașul cu unele dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa, este conștient că în 2020 astfel de eveniment sunt greu spre imposibil de realizat, dată fiind pandemia.

“După părerea mea, organizarea unui târg de Crăciun în plină pandemie, când avem totuşi încă aproape 10.000 de cazuri noi în fiecare zi, mi se pare imposibilă şi inoportună. (…) Da, aceste târguri de Crăciun, în acest an, cu siguranţă nu se pot organiza”, a spus şeful statului, cu câteva zile în urmă.

Un alt oficial din ”echipa” lui Iohannis, Marcel Vela, ministrul de Interne, a fost mai nuanțat și a lăsat o portiță pentru astfel de evenimente.

”Depinde de ce înţeleg prin târgul de Crăciun, depinde de cum îl organizează, depinde de cum respectă sau nu respectă regulile sanitare. Deci sunt câteva repere destul de relative. Esenţa este să se respecte legea şi să nu fie un pericol pentru sănătatea publică”, a spus șeful MAI.