Ești Sănătos

Nou record de persoane internate la ATI. Iohannis: „Se observă o tendință de scădere a evoluției infecțiilor”

Untitled 1 1

Peste 30.000 de teste au fost efectuate în ultimele 24 de ore, moment în care Grupul de Comunicare Strategică a anunțat 7.753 de cazuri noi. Președintele Klaus Iohannis a afirmat că măsurile de carantinare locală încep să dea rezultate.

Într-o conferință de presă susținută la Cotroceni, șeful statului a spus că în continuare se va folosi metoda carantinării locale, în regiunile unde numărul de infectări este prea mare, el excluzând instaurarea unui lockdown la nivel național după alegerile parlamentare din 6 decembrie.

De asemenea, președintele a spus că este dispus să se vaccineze împotriva SARS-CoV-2 în public, dacă asta ar da încredere populației să se vaccineze.

-„Am analizat măsurile privind carantina zonală și am solicitat INSP o analiză în orașele carantinate. Din 20 noiembrie, se observă o tendință de scădere a evoluției infecțiilor în numărul de cazuri săptămânale și a ratei de pozitivare a probelor. Este doar un început, măsurile rămân în vigoare. Orice relaxare prematură periclitează rezultatele obținute. Când rata de infectare crește prea mult, se impun măsuri suplimentare prin carantinare zonală care reduce mobilitatea.

-Avem exemple din Gherla și trei exemple din Sălaj. Graficele arată că, din momentul în care s-a carantinat localitatea, creșterea încetinește și după 7 zile începe să scadă rata infectărilor.

–Vreau să fie foarte clar: nu există nicio intenție să promovez o carantină la nivel național după alegerile parlamentare din 6 decembrie. Repet aceste lucruri pentru că sunt politicieni fără scrupule care încearcă să se promoveze cu știri senzaționale. Lockdown-ul nu se întâmplă. Vom menține abordarea de până acum, cu măsuri zonale sau regionale, unde situația o impune.

-Prea mulți român pierd lupta cu virusul sau dezvolăt forme severe de boală. Medicii și personalul de suport angrenați în bătălie depun eforturi uriașe pentru a salva vieți. Fac din nou un apel către oameni să respecte regulile de prevenție.

–Ceremonia de la Arcul de Triumf de 1 decembrie va fi fără paradă militară, fără participarea publicului larg, cu invitați dintre ambasadori și personal medical.

Răspunsuri la întrebări:

-Ca președinte al României mă simt chemat să prezint opinii referitoare la România. Președintele României nu poate fi cenzurat politic și, indiferent de ce cred pesediștii, voi facce evaluări care au relevanță pentru români. PSD s-a supărat asearră că am spus lucrurilor pe nume: PSD a guvernat foarte prost.

–(vă veți vaccina public?) Da, dacă asta va da încredere. Eu sunt pentru vaccinare.

–(de ce nu creștem capacitatea de testare?) Am putea face circa 50.000 de teste. Mai mult decât s-a făcut, nu a existat cerere. La noi persoanele nu se testează în masă pentru că procedurile nu sunt posibile cu instalațiile existente.

–Decizia de carantinare a uneie localități nu este o decizie ușoară pentru că impactează asupra vieții fiecărui locuitor. De aceea s-a solicitat INSP o metodologie foarte clară de carantinare, un sistem de puncte pentru carantinare, un catalog întreg. În final, se face o sumă, iar carantinarea se poate lua în considerare când punctajul devine foarte mare. Pentru București nu s-a ajuns la un număr de puncte care face posibilă carantinarea. Deci nu se discută de carantinare pentru Capitală.

-(închiderea stațiunilor montane de sărbători?) În Consilul UE s-a discutat mult, opiniile sunt divergente. Noi vom elabora reglementări specifice și le vom comunica. Măsurile generale rămân valabile, indiferent dacă ești pe schiuri sau pe patine.

–(de ce ați ales să fiți doar președintele PNL?) Nu știu de unde ați scos-o pe asta cu echidistanța politică. Președintele nu poate fi membru de partid, dar nu poate fi un mut, fără opinii politice. Ieri am fost foarte franc, am arătat de prost a guvernat PSD și am făcut aprecieri privind activitatea PNL care a reușit să miște lucruri. Cred că înainte de alegeri românii se așteaptă de la mine să spun cum văd lucrurile.

-(există vreo șansă să acceptați PSD la guvernare?) Nu. După părerea mea, după alegeri este bine să avem o majoritate în jurul PNL pentru că au guvernat singuri când alții au stat în expectativă. Este o șansă să facem o Românie normală.

–Carantina presupune ca în acea localitate să se renunțe la toate deplasările care pot fi evitate, iar alegerile nu fac parte din această categorie. Alegerile se organizează peste tot. Nu vor exista îngrădiri în localitățile carantinate, secțiile de votare vor fi pregătite foarte bine.

–Strategia de vaccinare va fi aprobată în Guvern probabil vineri, iar săptămâna viitoare va fi aprobată în CSAT, probabil miercuri. Strategia va fi făcută publică. Eu am înțeles că sunt oameni sceptici în ce privește vaccinare, dar prin această campanie și prin procedurile de punere în circulație a vaccinurilor, datele vor deveni mai clare. Românii vor înțelege că asta e metoda prin care se poate stopa pandemia și alta nu-i.

-Numărul de testări este staabilit în funcție de cerere, fie cerere din oficiu, de la DSP-uri, fie de la persoane fizice. Capacitatea este de 50.000 maximal. Limitarea este dublă: cea de aparatură care s-ar mai putea remedia, dar personalul specializat este redus.

-Există o luminiță: au început să apară testele rapide antigen care pot fi o soluție pentru localitățile care apar mai multe cazuri. Au fost distribuite unele unităților de primiri-urgențe și se vor achiziționa în continuare circa 3 milioane de teste. Recomandările este să se facă testări unde apar foarte multe cazuri, sper să se facă achiziția în timp util pentru asta.

-(aveți senzația că PNL și USR vor să guverneze împreună?) Vor guverna împreună. Ce numiți dv contre este o nervozitate tipică pentru campania electorală, unii sar mai repede cu anumite acuzații, dar între PNL și USR există o apropiere privind valori și obiective de reformă. Eu îi încurajez să se apropie și electoratul așteaptă aceleași lucruri.

UPDATE ora 13:09 / Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, la raportarea de miercuri, alte 9.739 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Și mai alarmant este faptul că numărul pacienților de la ATI se menține la un nivel record și a ajuns la totalul de 1.205.

Până miercuri, 10.541 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În intervalul 24.11.2020 (10:00) – 25.11.2020 (10:00) au fost raportate 168 de decese (99 bărbați și 69 femei).

440.344 cazuri de persoane s-au infectat cu noul coronavirus în pandemie
313.885 de pacienți au fost declarați vindecați.
Pacienții erau internați în spitalele Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 3 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani, 4 decese la categoria de vârstă 40-49 de ani, 17 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 38 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 49 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 57 decese la categoria de peste 80 de ani.

157 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 3 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 8 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Record nou de pacienți la ATI
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.402. Dintre acestea, 1.205 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.974.996 de teste. Dintre acestea, 35.575 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 22.524 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.051 la cerere.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor. Mai jos aveți graficul realizat în baza raportărilor primite de CNCCI de la Direcțiile de Sănătate Publică (sursa: Știri oficiale)